Vladuta Lupau

0
194

Valul noii generatii de interpreti aduce cu el felurite nestemate ale diferitele zone folclorice, din minunata Gradina a Maicii Domnului. O astfel de nestemata este Vladuta Lupau, roua diminetii salajene ce se scurge pe frunza cruda a pomilor timpuriu infloriti, atunci cand ciripitul pasarelelor te imbie sa cugeti macar un strop de timp.

Nascuta in luna lui martisor, pe 8 martie 1991, in localitatea Şimleu Silvaniei, de Ziua Femeilor, a venit in aceasta lume ca un strajnic vestitor al primaverii, sa ne cante si incate inimile cu muzica din bogatul tezaur al folclorului salajan, plina de nuante prietenoase cu publicul ascultator.Si cum omului ii este destinat sa fie la locul potrivit, in mediul potrivit, scarile muzicii populare le-a urcat inca din primii ani ai vietii. Parintii, mama – medic veterinar iar tatal – inginer zootehnist, au hotarat, datorita programului de lucru incarcat, ca dupa terminarea orelor de la gradinita sa isi continue activitatile specifice copilariei la Clubul Copiilor din oras. Norocul i-a suras ajungand la cercul de folclor, unde va incapea pe mainile profesoarei Cornelia Neaga. Acest dascal, cu mare pasiune pentru folclorul romanesc, isi va pune amprenta definitiv asupra laturei sale artistice, lucrand cu micuta inca de la frageda varsta de 4 anisori. Interesanta si tot odata amuzanta este prima aparitie pe scena a Vladutei Lupau:

… Pe la 4 ani am avut primul spectacol unde trebuia sa cant o melodie impreuna cu fratele meu. No’ si am urcat noi pe scena, oameni ne-o aplaudat! Ca eram mici si cred ca si tare simpatici si eu deja mi-am luat-o in cap cred. De ce? Pentru ca atunci cand trebuia sa incep prima strofa eu am inceput cu un plans de toata frumusetea dupa care am iesit in glorie de pe scena! Adica am rupt-o la fuga …” (2)

Pe tot parcursul vietii a impletit armonios pasiunea pentru folclor cu studiile si dragostea pentru animale, mostenita din familie. Dupa gimnaziu si studiile liceale desfasurate la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, a absolvit facultatea USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Medicina Veterinara Cluj-Napoca) pentru ca in prezent sa urmeze studiile doctorale ale aceleiasi facultati. Astazi se poate mandri cu titulatura de doctor veterinar alaturi de cea de tanara speranta a folclorului romanesc.

Dar marea pasiune a Vladutei a ramas muzica pe care o imbratiseaza in continuare si o duce pe cele mai inalte culmi. In prezent, Vladuta este membra a Ansamblului “Icoane”, ansamblul de muzica traditionala romaneasca condus de renumitul Ioan Bocşa. Talentul, munca si multiplele sacrificii pe care le-a facut de-a lungul timpului nu au ramas neapreciate. Artista a primit de-a lungul anilor o serie de premii extrem de importante pentru inceputurile carierei sale. Dintre acestea amintim:

 • Premiul I – Festivalul National „Rapsodia Romaneasca” (2006);
 • Premiul I – Festivalul National „Maria Lătărețu”;
 • Premiul III – „Strugurele de Aur”;
 • Marele Premiu „FFestivalul National de Catanie”;
 • Premiul de Popularitate „Mamaia Folclor”;
 • Marele Premiu – „Eu mi-s mandra-n sat” (2008);
 • Marele Premiu – Festivalul concurs „Maria Tănase”(2007).

Toate aceste festivaluri-concurs au devenit o rampa de lansare, fructificata in anul 2012 printr-un album de colectie intitulat „Cânt de dragu`inimii”, melodia preferata a artistei. Dupa acest album, in 2015, a oferit un nou cadou muzical iubitorilor de traditii, intitulat sugestiv “Vin acasa de Craciun”.

Vladuta Lupau

Va multumesc din suflet celor care ma indragiti. Celor care nu ma cunoasteti va spun ca sunt o fata cu codite si cu zambetul pe buze! Doamne ajuta si numa’ bine!    (2)

Vladuta Lupau – Muzica Populara Salajana


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 21 de videoclipuri (durata: ~ 1 ora):

 1. Fain ii numele Marie – 2016
 2. Vlăduța și Alexandra Chira – Cine m-o pus socăciță +
 3. Am un bade-i dus catana +
 4. Ramai bade ne-nsurat – 2016
 5. Mult trudeste un tata-n lume – 2016
 6. Din Tebea tulnice rasuna
 7. Vlăduța si Daniel Pop – Bade unde ai fost asara
 8. Iaca-ta ma marita-i
 9. Doamne ajuta si da bine
 10. In ratu cu iarba nalta
 11. Dragu-mi-i a hori la lume
 12. Tare as vrea sa pot canta
 13. Cant de dragu inimii +
 14. Frunzulita da bujor
 15. M-am trezit de dimineata
 16. Pa drumul dintre hotara
 17. Mandru-i plaiul romanesc
 18. Badea care mi-i drag mie
 19. Nu asara, alaltasara (Live)
 20. Ciuda-mi da nu mi-i ciuda
 21. Codrule cu frunza rara

Vlăduța Lupău – Colinde de Craciun


Lista de redare contine 4 colinde de Craciun si jocuri de iarna (durata: 16 minute):

 1. Colinda bunicii
 2. Oi la, oi la
 3. La casa de om avut
 4. Deschide usa crestine

Legaturi externe:

Etichete: colinde, Vladuta Lupau colaj, VladutaLupau.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here