Viorica Macovei

0
104

Viorica Macovei presare bucuria cantecului peste ranile provocate de tristetii momentului, atunci cand sufletul omului este impovarat de greutati si neajunsuri. Ofera prin talentul sau o raza de lumina pentru fiecare buchet de nori si un strop de muzica pentru fiecare desfatare sufleteasca.
Dupa o iarna nastrujnica la portile localitatii sucevene Manastirea Humorului, se risipira ultimele urme ale inghetului. Usor, usor primavara isi intinse bratele si imbratisa taramul binecuvantat al Sucevei. Dar cum vestirea primaverii nu putea veni fara cadouri, pe 26 ale lunii lui martie 1985, norocul se gandi sa viziteze din nou familia Macovei si sa ii ofere inca un martisor de pret, o viorea cu miros de fericire.

Copilaria traita in sanul familiei poate fi descrisa prin doua cuvinte: vesela si linistita. De mica, Viorica, a prins patima cantecului. Si-a dorit sa cante pop-opera sau muzica clasica. Inca din primii ani ai vietii si-a insotit sora la ansamblul local dorind sa cante catusi de putin. Mica dar ambitioasa, la primul deceniu de viata si-a luat inimioara in dinti si a urcat pe scena din Gura Humorului, interpretand prima sa melodie, cantoneta Santa Lucia. Micul sau debut nu a trecut neobservat de profesoara Ica Popovici, pentru ca la scurt timp sa treaca prin filtrul artistic al Vioricai Macovei, interpreta de muzica populara care si-a dedicat cunostintele tinerilor care au talent si isi doresc o cariera in domeniul muzical. Maria Macovei a devenit imediat mentorul micutei si a incurajat-o si indemnat-o alaturi de parintii sai, traditionalisti si mari iubitori de foclor local, sa imbratiseze muzica traditionala din Bucovina.

Intr-un sfarsit s-a hotarat sa urmeze calea muzicii populare. A inceput imediat, cu mare ambitie si perseverenta, orele de studiu, infinitele repetitii si numeroase drumuri intre Bucuresti si Suceava. Toate aceste sacrificii le-a facut pentru a-si indeplini visul muzical. Pe langa ajutorul pretios al doamnei Macovei, un aport extrem de important in dezvoltarea sa artistica l-au avut alte doua personalitati: etnomuzicologul Eugenia Florea si doamna Stefania Rares, realizator radio, care nu numai ca au sprijinit-o ci au avut grija de ea ca de propriul copil. La acest sprijin s-au adaugat calitatile native si sustinerea materiala a familiei, fara de care nu putea sa reuseasca.

N-a trecut mult timp si la doar 16 anisori debuteaza in emisiunea “O vedeta populara”, realizata cu profesionalism de cunoscuta Elise Stan. Acest debut a fost fitilul care a declansat explozia carierei artistei. Urmeaza o serie neintrerupta de aparitii TV, emisiuni, concursuri, evenimente la care va participa precum si premii care ii atesta calitatile muzicale. Obtine trofeele festivalurilor “Maria Lataretu” – Targu Jiu, “Strugurele de aur” – Jidvei, “Cantecele romanilor de pretutindeni” – Turnu Severin si premiile I la festivalul “Narcisa de aur” – Pitesti si “Doina, doina, cantec dulce” – Gura Humorului. Pe langa acestea a primit in cadrul Galei Folclorului Romanesc (2011) si titlul de “Cel Mai Bun Interpret din Bucovina”.

S-a bucurat de oportunitatea de a fi in preajma personalitatilor pe care le-a cunoscut sau le-a intalnit de-a lungul timpului si a incercat sa invete si sa prinda de la fiecare cate o floare pentru a-si desavarsi buchetul muzical propriu. Pana sa isi definitiveze propriul stil muzical, preia si interpeteaza cu acordul interpretei Stefania Rares melodii din repertoriul sau. Apoi, strabate satelele bucovinene in cautare de folclor pentru propriul repertoriu. Reusind sa colectioneze cantecele dorite, le-a impodobit frumos in 3 albume de folclor bucovinean si un album dedicat sarbatorilor de iarna:

 • “Humoreanca-s Ma Falesc” (2002) acompaniata de orchestra “Rapsozii Botosanilor” – Dirijori: Ioan Cobala si Prof. George Sarbu;
 • “Mandra-i Hora-n Bucovina” (2005 ) si “Lumea-i Lume, Doru-i Dor”(2010) acompaniata de celebra orchestra “Lautarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros;
 • “Scrisori Catre Cer” (2013) – Muzica si text: Rares Borlea; Sunet: Alexandru Malschi.

In paralel cu activitatea muzicala, Viorica Macovei si-a terminat studiile la Facultatea de Istorie-Georgrafie, specializarea “Geografia Turismului”, pentru ca dupa sa termine cursurile de master ale Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, specializarea Management. Din dorinta a a-si insusi cat mai multe cunostinte, a urmat si cursurile de perfectionare “Protocol si eticheta in diplomatie” si “Politica externa si diplomatie” din cadrul Institutului Diplomatic Roman unde isi va intalni viitorul sau sot, Daniel Vasiliu, cu care si-a unit destinele in anul 2015. Dupa acest eveniment s-a mutat alaturi de sot in Piatra Neamt.

Viorica si-a cultivat si veleitatile neasteptate de moderatoare si prezentatoare tv, fiind gazda unor emisiuni si a festivalurilor “Cerbul de Aur”, “Callatis” si a Festivalului National de muzica usoara de la Mamaia.Dintre numeroasele evenimentele la care a fost invitata ar trebui sa mentionam invitatia primita, in calitate de interpret, de a participa la summit-ul NATO 2008, organizat la Palatul Parlamentului din Bucuresti, pentru ca un an mai tarziu sa incante la evenimentul organizat cu ocazia reuniunii primarilor capitalelor europene, organizate tot in Bucuresti.

Femeie cu credinta in Dumnezeu si cu mare recunostinta pentru darurile care i s-au oferit de-a lungul vietii, Viorica a pus bazele Asociatiei Caritabile “Viorica Macovei”, organizatie non-profit, care are ca obiectiv strangerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor napastuiti de soarta.

Viorica Macovei

„Ii multumesc lui Dumnezeu ca a putut sa-mi fie alaturi in toate privintele.

Viorica Macovei – Muzica Populara de Joc


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 11 videoclipuri (durata: 27 de minute):

 1. Hai la joc mai Niculai
 2. Taraneasca
 3. Mandra-i hora-n Bucovina
 4. Astazi am iesit la joc
 5. Pe la noi de n-ar fi joc
 6. Ia porniti acum la joc
 7. Hora bucovinenilor
 8. Hora mandra, hora mare
 9. Mai badita, Mihaita
 10. Ies pe poarta, merg pe drum
 11. Hai la polca roata

Muzica Populara de Ascultare


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 7 videoclipuri (durata: ~ 20 de minute):

 1. Cetinioara din Humor
 2. Badea-i ciobanas la munte
 3. Dorule de peste munte
 4. Mai badita, floare rara
 5. De pe varfu’ Obcinii
 6. Socri mandri si nanasi
 7. Bade cu bordei in coasta

Viorica Macovei – Colinde de Craciun


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 12 colinde de Craciun (durata: 44 de minute):

 1. Copile Iisus
 2. Noi in seara de Craciun (duet cu Raoul)
 3. Fulgi de argint (duet cu Raoul)
 4. Asta-i seara lui Craciun
 5. E iarna iar
 6. Colindam, Doamne (Sus e cerul)
 7. Sus in ‘naltul cerului (duet cu maestrul Dumitru Farcas)
 8. Ninge din cer
 9. De la cer
 10. Rugaciune
 11. La multi ani
 12. Urare (intro)

Comorile Neamului – Emisiune de colectie

Legaturi externe:
(1) – Viorica Macovei – Site Oficial;
(2) – Pagina oficiala de Facebook a artistei;
(3) – Interviu acordat domnului Silviu Dascălu;
(4) – Interviu acodat doamnei Cătălina Tăgârţă;

Etichete: colinde, Viorica Macovei biografie, colaj, VioricaMacovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here