Viorica Macovei

0
113

Viorica Macovei presare bucuria cântecului peste rănile provocate de tristeții momentului, atunci când sufletul omului este împovărat de greutăți și neajunsuri. Oferă prin talentul său o rază de lumină pentru fiecare buchet de nori și un strop de muzică pentru fiecare desfătare sufletească.
După o iarnă năstrujnică la porțile localității sucevene Mănăstirea Humorului, se risipiră ultimele urme ale înghețului. Ușor, ușor primăvara își întinse brațele și îmbrățișă tărâmul binecuvântat al Sucevei. Dar cum vestirea primăverii nu putea veni fără cadouri, pe 26 ale lunii lui martie 1985, norocul se gândi să viziteze din nou familia Macovei și să îi ofere încă un mărțișor de preț, o viorea cu miros de fericire.

Copilăria trăită în sânul familiei poate fi descrisă prin două cuvinte: veselă și liniștită. De mică, Viorica, a prins patima cântecului. Și-a dorit să cânte pop-opera sau muzică clasică. Încă din primii ani ai vieții și-a însoțit sora la ansamblul local dorind să cânte câtuși de puțin. Mică dar ambițioasă, la primul deceniu de viață și-a luat inimioara în dinți și a urcat pe scena din Gura Humorului, interpretând prima sa melodie, canțoneta Santa Lucia. Micul său debut nu a trecut neobservat de profesoară Ica Popovici, pentru ca la scurt timp să treacă prin filtrul artistic al Maria Macovei, interpreta de muzică populară care și-a dedicat cunoștințele tinerilor care au talent și își doresc o carieră în domeniul muzical. Maria Macovei a devenit imediat mentorul micuței și a încurajat-o și îndemnat-o alături de părinții săi, tradiționaliști și mari iubitori de folclor local, să îmbrățișeze muzica tradițională din Bucovina.

Într-un sfârșit s-a hotărât să urmeze calea muzicii populare. A început imediat, cu mare ambiție și perseverență, orele de studiu, infinitele repetiții și numeroase drumuri între București și Suceava. Toate aceste sacrificii le-a făcut pentru a-și îndeplini visul muzical. Pe lângă ajutorul prețios al doamnei Macovei, un aport extrem de important în dezvoltarea sa artistică l-au avut alte două personalități: etnomuzicologul Eugenia Florea și doamna Ștefania Rareș, realizator radio, care nu numai că au sprijinit-o ci au avut grijă de ea ca de propriul copil. La acest sprijin s-au adăugat calitățile native și susținerea materială a familiei, fără de care nu putea să reușească.

N-a trecut mult timp și la doar 16 anișori debutează în emisiunea “O vedetă populară”, realizată cu profesionalism de cunoscută Elise Stan. Acest debut a fost fitilul care a declanșat explozia carierei artistei. Urmează o serie neîntreruptă de apariții TV, emisiuni, concursuri, evenimente la care va participa precum și premii care îi atestă calitățile muzicale. Obține trofeele festivalurilor “Maria Lătărețu” – Târgu Jiu, “Strugurele de aur” – Jidvei, “Cântecele românilor de pretutindeni” – Turnu Severin și premiile I la festivalul “Narcisa de aur” – Pitești și “Doina, doina, cântec dulce” – Gura Humorului. Pe lângă acestea a primit în cadrul Galei Folclorului Românesc (2011) și titlul de “Cel mai bun interpret din Bucovina”.

S-a bucurat de oportunitatea de a fi în preajma personalităților pe care le-a cunoscut sau le-a întâlnit de-a lungul timpului și a încercat să învețe și să prindă de la fiecare câte o floare pentru a-și desăvârși buchetul muzical propriu. Până să își definitiveze propriul stil muzical, preia și interpretează cu acordul interpretei Ștefania Rareș melodii din repertoriul său. Apoi, străbate satele bucovinene în căutare de folclor pentru propriul repertoriu. Reușind să colecționeze cântecele dorite, le-a împodobit frumos în 3 albume de folclor bucovinean și un album dedicat sărbătorilor de iarnă:

  • “Humoreancă-s mă fălesc” (2002) acompaniată de orchestra “Rapsozii Botoșanilor” – Dirijori: Ioan Cobală și Prof. George Sârbu;
  • “Mândra-i hora-n Bucovina” (2005 ) și “Lumea-i Lume, Doru-i Dor”(2010) acompaniată de celebra orchestră “Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros;
  • “Scrisori către cer” (2013) – Muzică și text: Rareș Borlea; Sunet: Alexandru Malșchi.

În paralel cu activitatea muzicală, Viorica Macovei și-a terminat studiile la Facultatea de Istorie-Georgrafie, specializarea “Geografia Turismului”, pentru că după să termine cursurile de master ale Facultății de Științe Economice a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, specializarea Management. Din dorința a a-și însuși cât mai multe cunoștințe, a urmat și cursurile de perfecționare “Protocol și eticheta în diplomație” și “Politica externă și diplomație” din cadrul Institutului Diplomatic Român unde își va întâlni viitorul său soț, Daniel Vasiliu, cu care și-a unit destinele în anul 2015. După acest eveniment s-a mutat alături de soț în Piatra Neamț.

Viorica și-a cultivat și veleitățile neașteptate de moderatoare și prezentatoare TV, fiind gazda unor emisiuni și a festivalurilor “Cerbul de Aur”, “Callatis” și a Festivalului Național de muzică ușoară de la Mamaia.Dintre numeroasele evenimentele la care a fost invitată ar trebui să menționăm invitația primită, în calitate de interpret, de a participa la summit-ul NATO 2008, organizat la Palatul Parlamentului din București, pentru ca un an mai târziu să încânte la evenimentul organizat cu ocazia reuniunii primarilor capitalelor europene, organizate tot în București.

Femeie cu credință în Dumnezeu și cu mare recunoștință pentru darurile care i s-au oferit de-a lungul vieții, Viorica a pus bazele Asociației Caritabile “Viorica Macovei”, organizație non-profit, care are ca obiectiv strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor năpăstuiți de soartă.

Viorica Macovei

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a putut să-mi fie alături în toate privințele.

Viorica Macovei – Muzică Populară de Joc


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 11 videoclipuri (durata: 27 de minute):

  1. Hai la joc mai Niculai
  2. Țărăneasca
  3. Mândra-i horă-n Bucovina
  4. Astăzi am ieșit la joc
  5. Pe la noi de n-ar fi joc
  6. Ia porniți acum la joc
  7. Hora bucovinenilor
  8. Hora mândră, hora mare
  9. Mai bădița, Mihăiță
  10. Ies pe poartă, merg pe drum
  11. Hai la polca roată

Muzică Populară de Ascultare

Lista de redare conține 7 videoclipuri (durata: ~ 20 de minute):

 1. Cetinioară din Humor
 2. Badea-i ciobănaș la munte
 3. Dorule de peste munte
 4. Mai badiță, floare rară
 5. De pe vârfu’ Obcinii
 6. Socri mândri și nănașii
 7. Bade cu bordei în coasta

Viorica Macovei – Colinde de Crăciun


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 12 colinde de Crăciun (durata: 44 de minute):

 1. Copile Iisus
 2. Noi în seara de Crăciun (duet cu Raoul)
 3. Fulgi de argint (duet cu Raoul)
 4. Asta-i seara lui Crăciun
 5. E iarna iar
 6. Colindăm, Doamne (Sus e cerul)
 7. Sus în ‘naltul cerului (duet cu maestrul Dumitru Fărcaș)
 8. Ninge din cer
 9. De la cer
 10. Rugăciune
 11. La mulți ani!
 12. Urare (intro)

Comorile Neamului – Emisiune de colecție

Legături externe:
(1) – Pagina oficială de Facebook a artistei;
(2) – Interviu acordat domnului Silviu Dascălu;
(3) – Interviu acordat doamnei Cătălina Tăgârţă;

Etichete: colinde, Viorica Macovei biografie, colaj, VioricaMacovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here