Veta Biriș

0
221

Veta Biriș este simbolul cântecului folcloric românesc interpretat cu toate valențele sale: veselie, istorie, patriotism, doină, dor și jale. Este una dintre puținele talente care interpretează cu patosul specific ardelenesc, de modă veche, atât muzica populară, cântecele religioase rostite duminică la biserică cât și frumoasele colinde de Crăciun și Anul Nou. Dar poate cele mai cunoscute cântece ale sale sunt cele patriotice, scoase din lada de zestrea a acestui neam, greu încercat de-a lungul timpurilor. Prin aceste nestemate ale sufletului românesc a reușit să renască sensibilitatea și conștiința românilor și să transmită prin cântec emoția și mândria de a fi Român.
Indiferent de anotimpul prin care a trecut în anul vieții domniei sale, a rămas aceeași ființă înnobilată cu credință de Dumnezeu, o femeie iubitoare de neam, de țară și de pământul său sfânt pe care îl lucrează cu puterea brațelor sale încă de la începutul vieții. Veta Biriș este o femeie simplă, o țărancă emerită care îți impune respect prin simpla afișare, prin modestie, cinste, seriozitate și prin ținuta afișată la fiecare eveniment la care este invitată.

S-a născut pe data de 11 august 1949, în Veseuş, județul Alba, într-o familie simplă. Pe cât de simplă a fost această familie de țărani români cu 6 copii, pe atât de extraordinară va fi cultura tradițională pe care o va primi moștenire viitoarea artistă. În sânul familiei va trăi cu adevărat versurile cântecelor pe care le-a interpretat și tot de aici va obține energia și pasiunea cu care va interpreta mai târziu cântecele moților, hațeganele, învârtitele ori cântecele dedicate divinității.

Seara, când treburile din gospodărie se terminau, tatăl, ca un mentor desăvârșit, își strângea pruncii și începea să le povestească cumplitele povești de pe frontul celei mai mari conflagrații mondiale din istoria omenirii, Al Doilea Război Mondial, unde a luptat alături de martirii romani. Și printre aceste povești le cântă melodiile acelor vremuri, cântece patriotice românești care între timp fuseseră interzise. În acele seri de neuitat se înrădăcină în sufletul Vetei Biriș dragostea de țară, suferința tatălui său, iar în mintea sa se înregistrau viitoarele cântece.

Tot de la tatăl său a auzit pentru prima dată și “Cântecul Iancului” care alături de interpretarea melodiei “Plânge-mă mamă pe mine” îi va aduce, în anul 1974, Marele Premiu la concursul “Floarea din Grădină” organizat de TVR.

“Cântecul Iancului” a făcut-o cunoscută în toată țara. S-a legat pe vecie de numele ei și s-a contopit cu prezența sa scenică. A rămas imediat în memoria acelor vremuri ca “fata care cântă Cântecul Iancului”, simbolul tuturor ardelenilor. Nimeni până la doamna Veta Biriș nu a cântat cântece patriotice la nivel național, cântece cunoscute dar interzise în acele vremuri de tristă amintire.

“Cântecele mele sunt cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care o fac neamului meu românesc. ” (1)

[Cu puțin timp înainte de această reușită de răsunet, în anul 1967 a debutat la concursul “Dialoguri la distanță”, primind nota maximă. ”Bădiţă de pe Târnava” este melodia cu care a impresionat juriul și publicul aflat la Palatul Culturii din Târgu Mureș, locul în care s-a desfășurat concursul.]

După aparițiile la TVR, a fost remarcată de importante personalități din vremea aceea reușind să înregistreze primul său disc vinil la celebra casă de înregistrări Electrecord. Dar poate că cea mai importantă personalitate care a remarcat-o a fost cea a regretatului poet Adrian Păunescu, alături de care va cânta toate cântecele patriotice culese din zona Târnavelor. Readucerea cântecelor pe scenă se datorează foarte mult regretatului poet. Curajos și foarte iubit în perioada comunistă datorită seratelor Cenaclului Flacăra, un fenomen cultural deosebit al acelor vremuri, Adrian Păunescu a chemat-o pe Veta Biriș și i-a promovat cântecele în aceste spectacole. Poetul trăia deosebit de intens interpretarea cântecelor și în special pe cel al Iancului. Crea un moment special pentru acest cântec, când cu tabloul lui Avram Iancu se ridică în picioare, iar Veta Biriș cântă cu foc, înlăcrimând ochii ascultătorilor. Tot Adrian Păunescu este cel care la Mănăstirea Râmeț i-a compus versuri celebrului cântec “Tu, Ardeal”.

„Sunt prima cântăreață care a interpretat cântecele moților care au fost interzise foarte mulți ani, până să vină Adrian Păunescu și să le scoată la lumină. Aceste cântece n-am avut voie să le cântăm“ …. „Fiecare cântec de acolo este o lecţie de istorie a neamului românesc“. (sursa)

Veta Biriș a locuit până la vârsta de 17 ani în Veseuş. Apoi s-a căsătorit și s-a mutat alături de viitorul soț, peste deal de satul natal, în Căpâlna de Jos, localitate în care va trăi până în zilele noastre și a cărei faimă i-a dus-o, alături de dânsul Fetelor de la Căpâlna, pe toate meleagurile unde există suflet de roman.

“Cum aș putea să cânt, dacă n-aș cunoaște toate aceste bucurii simple?” (1)

Astfel, artista nu s-a rupt niciodată de realitățile țăranului roman, preferând să își continue viața în datinile străbune, cultivând și fructificând personal pământul moștenit, având grijă de animalele din curte, de frumoasa grădină cu flori; pregătindu-se pentru fiecare iarnă, ca orice gospodină, cu zarzavaturi și dulcețuri din recolta proprie.

Un alt aspect care trebuie menționat este acela că soțul artistei provine dintr-o familie iubitoare de folclor. Puțini știu că Teodor Biriș, unchiul soțului Vetei Biriș, alături de soția sa Stana Biriș, o învățătoare venită din zona Bucureștiului, au pus bazele ansamblului popular local și au prezentat, pe scenele naționale și apoi internaționale, celebrul dans al Fetelor de la Căpâlna, purtata fetelor de la Căpâlna. Acest dans este unic în zona Târnavelor, fiind singurul dans de fete. În purtată sunt 3 generații de fete nemăritate. Conform tradiției femeile măritate nu mai au voie să joace în purtată.

Discografie:
“Sus, sus, sus, la munte, sus” – disc Electrecord
“Doamne ocrotește-i pe Români” (1991)
“Veniți astăzi credincioși” – Colinde – (1993)
“Așa-i românul” (1995)
“Sub falnic gorun” (1999)
“Oi cânta cu drag în lume” (2001)
“Vechi cântece românești” (2007)
“E vremea colindelor” (2008, împreună cu Ionuț Fulea)
“Cine-o-mpărțit dragostea” – (2010)
“La steaua care a răsărit” (împreună cu Ionuț Fulea)
“Cântece pentru inimă și neam” (Pricesne interpretate alături de Craii Barcăului)
“Mai române românaș – (2013)

În anul 2004, pe data de 7 februarie, Veta Biriș a primiți din partea președintelui României din acel moment, Ion Iliescu, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”Ar mai fi multe de spus atât despre viața personală a doamnei Biriș cât și despre vasta sa carieră însă vă recomand, acelora care doriți să o cunoașteți mai multe informații despre artista, să cumpărați cartea domniei sale intitulată “Veta Biriş – Cântecul vieţii” (semnată de Ion Moldovan, editura Buna Vestire, Blaj, 2003.

Veta Biris

“Iubesc România cum îmi iubesc cântecul, cum îmi iubesc familia și cum îl iubesc pe Dumnezeu. Nu aș putea să-mi părăsesc țara niciodată, atât de mult o iubesc, nu că ar fi mai frumoasă ca alte țări, dar aici este locul unde m-am născut, locul unde trăiesc și locul unde vreau să mor”. (2)

Veta Biriș – Muzică Populară de Joc și Voie Bună


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 15 videoclipuri (durata: 40 de minute):

  1. Nu mă judece lumea
  2. Cine nu știe iubi
  3. Bate-mă Doamne să mor
  4. Oi cânta cu drag la lume +
  5. Bădiță de pe Târnava
  6. Deschide-ți porțile larg
  7. Bade nimic nu mă doare
  8. Nevasta care-i frumoasă
  9. La joc îmi place să joc
  10. Mama când m-am măritat
  11. Pe la noi vine badea
  12. Cui nu-i place dragostea
  13. Aseară vântu` bătea
  14. Cine mâna boii bine
  15. Hai iu iu

Veta Biriș – Cântece Patriotice de Colecție

Lista de redare conține 16 cântece patriotice (durata: 35 de minute):

 1. Tu, Ardeal (versuri compuse de Adrian Păunescu)
 2. Cântecul Iancului (Sus, sus, sus la munte sus) – 1983
 3. Cântec de la tata (Ne-ntoarcem iar biruitori)
 4. Hai să-ntindem hora mare
 5. Văi săracii dușmanii
 6. Din Țara Moților
 7. Așa-i românul
 8. Mai Ardeal, Ardeal, Ardeal
 9. Mai române, românaș
 10. Noi suntem români
 11. Nu uita că ești român
 12. Treceți batalioane române Carpații
 13. Cântecul sergentului
 14. Pe câmpia libertății (versuri scrise de Lucian Avramescu)
 15. Doamne ocrotește-i pe români!
 16. Basarabie frumoasă

Doine și Muzică Populară de Suflet


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 22 de videoclipuri (durata: 1 oră, 15 minute):

 1. Plânge-n mine inima
 2. Eu te-am iubit
 3. Rămas bun bade Ioane (dedicată lui Drăgan Munteanu)
 4. Bade când nu-s lângă tine
 5. Tată, eu nu știu de ce
 6. Cine-o-mpărțit dragostea
 7. Tot am vrut, și-acum aș vrea
 8. Treci Ioane pe lângă mine
 9. Dacă aș avea glas de cuc
 10. Decât noră-n casa voastră
 11. În pădurea înverzită
 12. Tot mereu am încercat
 13. Sus la crâșma-n dealul mare
 14. Așa zice lumea-n sat
 15. Tinerețe, tinerețe
 16. Au trecut zilele mele
 17. Urâtă sunt de toată lumea
 18. Dragu-mi pădurea vara
 19. Acolo, la mine-n sat
 20. Fetelor când voi fetiți
 21. Rămas bun, drăguț de sat
 22. De când s-o dus bădița

Veta Biriș – Colinde de Crăciun


Lista de redare conține 15 colinde de Crăciun (durata: ~ 50 de minute):

 1. Seara Crăciunului nost’
 2. Aseară pe înserate
 3. Afară ninge liniștit
 4. Ziurel de ziuă
 5. Viflaime, Viflaime
 6. Ce sară-i dă-i asta sara
 7. Sus pe cer
 8. Colo sus pe vremea `ceea
 9. Coborât-a coborât
 10. Ce vedere minunată
 11. La o masă rotilată
 12. În cetatea-mpărătească
 13. Trei păstori
 14. La casa de om bogat (+ Raoul)
 15. Jur în jur de-această masă

Pricesne

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 20 de melodii (durata: 1 oră, 20 de minute):

 1. Unde să mă duc eu Doamne
 2. Mamă dulce, mama mea
 3. O Măicuță Sfântă
 4. Veniți la Mine, veniți
 5. În Grădina Ghețimani
 6. Sfinte Dumnezeule
 7. Duminica, la Florii
 8. De ce mă urăști tu, frate
 9. Mergeai cu crucea-n spate
 10. Simone, spune-mi tu
 11. Doamne, Dumnezeu ceresc
 12. Așa grăiește Domnul slavei
 13. Sfânta Marie, pentru noi roagă-te
 14. Te-ai supărat, o Doamne
 15. Din mormântul întunecat
 16. Lacrimile-mi curg pe față
 17. Multe-s relele pe lume
 18. Maica pururea Fecioară
 19. Ferice zi
 20. Am venit la tine, Doamne

Emisiuni de Colecție

 1. “Cântec și Poveste” – TVR Iași (1 ora, 28 de minute);
 2. “Opriți timpul!” – Național TV (2 ore, 12 minute);
 3. “Tradiții de la bunica” cu doamna Valentina Fătu (1 ora, 14 minute);
 4. “Emisiune de Folclor” realizată de doamna Rodica Kronberger (două părți – 1 oră, 24 de minute).

 

Legături externe:
(1) – Veta Biriș – “Sunt tare bucuroasă și mandră de ce-am trudit până acum” – (Formula As);
(2) – O voce de privighetoare care a trezit conștiința în români;
(3) – Articol cu ocazia împlinirii a 65 de ani;
(4) – Fetele de la Căpâlna.

Etichete: colaj, Veta Biriș, biografie, Veta Biris colinde, cantece patriotice, pricesne, muzica populara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here