Veta Biris

0
213

Veta Biris este simbolul cantecului folcloric romanesc interpretat cu toate valentele sale: veselie, istorie, patriotism, doina, dor si jale. Este una dintre putinele talente care interpreteaza cu patosul specific ardelenesc, de moda veche, atat muzica populara, cantecele religioase rostite duminica la biserica cat si frumoasele colinde de Craciun si Anul Nou. Dar poate cele mai cunoscute cantece ale sale sunt cele patriotice, scoase din lada de zestrea a acestui neam greu incercat de-a lungul timpurilor. Prin aceste nestemate ale sufletului romanesc a reusit sa renasca sensibilitatea si constiinta romanilor si sa transmita prin cantec emotia si mandria de a fi Roman.
Idiferent de anotimpul prin care a trecut in anul vietii domniei sale, a ramas aceeasi fiinta innobilata cu credinta de Dumnezeu, o femeie iubitoare de neam, de tara si de pamantul sau sfant pe care il lucreaza cu puterea bratelor sale inca de la inceputul vietii. Veta Biris este o femeie simpla, o taranca emerita care iti impune respect prin simpla afisare, prin modestie, cinste, seriozitate si prin tinuta afisata la fiecare eveniment la care este invitata.

S-a nascut pe data de 11 august 1949 in Veseuş, judetul Alba, intr-o familie simpla. Pe cat de simpla a fost aceasta familie de tarani romani cu 6 copii, pe atat de extraordinara va fi cultura traditionala pe care o va primi mostenire viitoarea artista. In sanul familiei va trai cu adevarat versurile cantecelor pe care le-a interpretat si tot de aici va obtine energia si pasiunea cu care va interpreta mai tarziu cantecele motilor, hateganele, invartitele ori cantecele dedicate divinitatii.

Seara, cand treburile din gospodarie se terminau, tatal, ca un mentor desavarsit, isi strangea pruncii si incepea sa le povestea cumplitele povesti de pe frontul celei mai mari conflagratii mondiale din istoria omenirii (Al Doilea Razboi Mondial), unde a luptat alaturi de martirii romani. Si printre aceste povesti le canta melodiile acelor vremuri, cantece patriotice romanesti care intre timp fusesera interzise. In acele seri de neuitat se inradacina in sufletul Vetei Biris dragostea de tara, suferinta tatalui sau, iar in mintea sa se inregistrau viitoarele cantece.

Tot de la tatal sau a auzit pentru prima data si “Cantecul Iancului” care alaturi de interpretarea melodiei “Plange-ma mama pe mine” ii va aduce, in anul 1974, Marele Premiu la concursul “Floarea din Gradina” organizat de TVR.

“Cantecul Iancului” a facut-o cunoscuta in toata tara. S-a legat pe vecie de numele ei si s-a contopit cu prezenta sa scenica. A ramas imediat in memoria acelor vremuri ca fata care canta “Cantecul Iancului”, simbolul tuturor ardelenilor. Nimeni pana la doamna Veta Biris nu a cantat cantece patriotice la nivel national, cantece cunoscute dar interzise in acele vremuri de trista amintire.

“Cantecele mele sunt cea mai frumoasa declaratie de dragoste pe care o fac neamului meu romanesc. ” (1)

[Cu putin timp inainte de aceasta reusita de rasunet, in anul 1967 a debutat la concursul “Dialoguri la distanta”, primind nota maxima. ”Badiţa de pe Târnava” este melodia cu care a impresionat juriul si publicul aflat la Palatul Culturii din Targu Mures, locul in care s-a desfasurat concursul.]

Dupa aparitiile la TVR, a fost remarcata de importante personalitati din vremea aceea reusind sa inregistreze primul sau disc vinil la celebra casa de inregistrari Electrecord. Dar poate ca cea mai importanta personalitate care a remarcat-o a fost cea a regretatului poet Adrian Paunescu, alaturi de care va canta toate cantecele patriotice culese din zona Tarnavelor. Readucerea cantecelor pe scena se datoareaza foarte mult regretatului poet. Curajos si foarte iubit in perioada comunista datorita seratelor Cenaclului Flacara, un fenomen cultural deosebit al acelor vremuri, Adrian Paunescu a chemat-o pe Veta Biris si i-a promovat cantecele in aceste spectacole. Poetul traia deosebit de intens interpretarea cancelor si in special pe cel al Iancului. Crea un moment special pentru acest cantec, cand cu tabloul lui Avram Iancu se ridica in picioare, iar veta Biris canta cu foc, inlacrimand ochii ascultatorilor. Tot Adrian Paunescu este cel care la Manastirea Tamet i-a compus versuri celebrului cantec “Tu, Ardeal”.

„Sunt prima cantareata care a interpretat cantecele motilor care au fost interzise foarte multi ani, pana sa vina Adrian Paunescu si sa le scoata la lumina. Aceste cantece n-am avut voie să le cantam“ …. „Fiecare cantec de acolo este o lecţie de istorie a neamului românesc“. (sursa)

Veta Biris a locuit pana la varsta de 17 ani in Veseuş. Apoi s-a casatorit si s-a mutat alaturi de viitorul sot, peste deal de satul natal, in Capalna de Jos, localitate in care va trai pana in zilele noastre si a carei faima i-a dus-o, alaturi de dansul Fetelor de la Capalna, pe toate meleagurile unde exista suflet de roman.

“Cum as putea sa cant, daca n-as cunoaste toate aceste bucurii simple?” (1)

Astfel, artista nu s-a rupt niciodata de realitatile taranului roman, preferand sa isi continue viata in datinile strabune, cultivand si fructificand personal pamantul mostenit, avand grija de animalele din curte, de frumoasa gradina cu flori; pregatindu-se pentru fiecare iarna, ca orice gospodina, cu zarzavaturi si dulceturi din recolta proprie.

Un alt aspect care trebuie mentionat este acela ca sotul artistei provine dintr-o familie iubitoare de folclor. Putini stiu ca Teodor Biris, unchiul sotului Vetei Biris, alaturi de sotia sa Stana Biris, o invatatoare venita din zona Bucurestiului, au pus bazele ansamblului popular local si au prezentat, pe scenele nationale si apoi internationale, celebrul dans al Fetelor de la Capalna, purtata fetelor de la Capalna. Acest dans este unic in zona Tarnavelor, fiind singurul dans de fete. In purtata sunt 3 generatii de fete nemaritate. Conform traditiei femeile maritate nu mai au voie sa joace in purtata.

Discografie:
“Sus, Sus, Sus, La Munte, Sus” – disc Electrecord
“Doamne Ocroteste-i Pe Romani” (1991)
“Veniti Astazi Credinciosi” – Colinde – (1993)
“Asa-i romanul” (1995)
“Sub falnic gorun” (1999)
“Oi canta cu drag in lume” (2001)
“Vechi cantece romanesti” (2007)
“E vremea colindelor” (2008, impreuna cu Ionuț Fulea)
“Cine-o-mpartit dragostea” – (2010)
“La steaua care-a rasarit” (impreuna cu Ionuț Fulea)
“Cantece pentru inima si neam” (Pricesne interpretate alaturi de Craii Barcaului)
“Mai romane romanas – (2013)

In anul 2004, pe data de 7 februarie, Veta Biriș a primiti din partea presedintelui Romaniei din acel moment, Ion Iliescu, Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”Ar mai fi multe de spus atat despre viata personala a doamnei Biris cat si despre vasta sa cariera insa va recomand, acelora care doriti sa o cunoasteti mai multe informatii despre artista, sa cumparati cartea domniei sale intitulata “Veta Biriş – Cântecul vieţii” (semnata de Ion Moldovan, editura Buna Vestire, Blaj, 2003.

Veta Biris

“Iubesc Romania cum imi iubesc cantecul, cum imi iubesc familia si cum il iubesc pe Dumnezeu. Nu as putea sa-mi parasesc tara niciodata, atat de mult o iubesc, nu ca ar fi mai frumoasa ca alte tari, dar aici este locul unde m-am nascut, locul unde traiesc si locul unde vreau sa mor”. (2)

Veta Biris – Muzica Populara de Joc si Voie Buna


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 15 videoclipuri (durata: 40 de minute):

 1. Nu ma judece lumea
 2. Cine nu stie iubi
 3. Bate-ma Doamne sa mor
 4. Oi canta cu drag la lume +
 5. Badita de pe Tarnava
 6. Deschide-ti portile larg
 7. Bade nimic nu ma doare
 8. Nevasta care-i frumoasa
 9. La joc imi place sa joc
 10. Mama cand m-am maritat
 11. Pe la noi vine badea
 12. Cui nu-i place dragostea
 13. Aseara vantu` batea
 14. Cine mana boii bine
 15. Hai iu iu

Veta Biriș – Cantece Patriotice de Colectie

Lista de redare contine 16 cantece patriotice (durata: 35 de minute):

 1. Tu, Ardeal (versuri compuse de Adrian Păunescu)
 2. Cantecul Iancului (Sus, sus, sus la munte sus) – 1983
 3. Cantec de la tata (Ne-ntoarcem iar biruitori)
 4. Hai sa-ntindem hora mare
 5. Vai saracii dusmanii
 6. Din Tara Motilor
 7. Asa-i romanul
 8. Mai Ardeal, Ardeal, Ardeal
 9. Mai romane romanas
 10. Noi suntem romani
 11. Nu uita ca esti roman
 12. Treceti batalioane romane Carpatii
 13. Cantecul sergentului
 14. Pe campia libertatii (versuri scrise de Lucian Avramescu)
 15. Doamne ocroteste-i pe romani
 16. Basarabie frumoasa

Doine si Muzica Populara de Suflet


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 22 de videoclipuri (durata: 1 ora, 15 minute):

 1. Plange-n mine inima
 2. Eu te am iubit
 3. Ramas bun bade Ioane (dedicata lui Dragan Munteanu)
 4. Bade cand nu-s langa tine
 5. Tata, eu nu stiu de ce
 6. Cine-o-mpartat dragostea
 7. Tot am vrut, si-acum as vrea
 8. Treci Ioane pe langa mine
 9. Daca-s avea glas de cuc
 10. Decat nora-n casa voastra
 11. In padurea inverzita
 12. Tot mereu am incercat
 13. Sus la crasma-n dealul mare
 14. Asa zice lumea-n sat
 15. Tinerete, tinerete
 16. Au trecut zilele mele
 17. Urata sunt de toata lumea
 18. Dragu-mi padurea vara
 19. Acolo, la mine-n sat
 20. Fetelor cand voi fetiti
 21. Ramas bun, dragut de sat
 22. De cand s-o dus badita

Veta Biris – Colinde de Craciun


Lista de redare contine 15 colinde de Craciun (durata: ~ 50 de minute):

 1. Seara craciunului nost
 2. Aseara pe inserate
 3. Afara ninge linistit
 4. Ziurel de ziua
 5. Viflaime, Viflaime
 6. Ce sara-i da-i asta sara
 7. Sus pe cer
 8. Colo sus pe vremea `ceea
 9. Coborat-a coborat
 10. Ce vedere minunata
 11. La o masa rotilata
 12. In cetatea-mparateasca
 13. Trei Pastori
 14. La casa de om bogat (+ Raoul)
 15. Jur in jur de-aceasta masa

Pricesne

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 20 de melodii (durata: 1 ora, 20 de minute):

 1. Unde sa ma duc eu Doamne
 2. Mama dulce, mama mea
 3. O Maicuta Sfanta
 4. Veniti la Mine, veniti
 5. In Gradina Ghetimani
 6. Sfinte Dumnezeule
 7. Duminica, la Florii
 8. De ce ma urasti tu, frate
 9. Mergeai cu crucea-n spate
 10. Simone, spune-mi tu
 11. Doamne, Dumnezeu ceresc
 12. Asa graieste Domnul slavei
 13. Sfanta Marie, pentru noi roaga-te
 14. Te-ai suparat, o Doamne
 15. Din mormantul intunecat
 16. Lacrimile-mi curg pe fata
 17. Multe-s relele pe lume
 18. Maica pururea Fecioara
 19. Ferice zi
 20. Am venit la tine, Doamne

Emisiuni de Colectie

 1. “Cantec si Poveste” – TVR Iasi (1 ora, 28 de minute);
 2. “Opriti timpul!” – National TV (2 ore, 12 minute);
 3. “Traditii de la bunica” cu doamna Valentina Fatu (1 ora, 14 minute);
 4. “Emisiune de Folclor” realizata de doamna Rodica Kronberger (doua parti – 1 ora, 24 de minute).

 

Legaturi externe:
(1) – Veta Biris – “Sunt tare bucuroasa si mandra de ce-am trudit pana acum” – (Formula As);
(2) – O voce de privighetoare care a trezit constiinta in romani;
(3) – Articol cu ocazia implinirii a 65 de ani;
(4) – Fetele de la Capalna.

Etichete: colaj, Veta Biriș, biografie, Veta Biris colinde, cantece patriotice, pricesne, muzica populara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here