Tudor Gheorghe

0
102

Tudor Gheorghe se numără printre puținii artiști de valoare care încă promovează muzica românească de calitate pe marile scene ale României. Prin profesionalismul său de excepție readuce în conștiința noastră monstre de românism autentic, nestrivite încă de tăvălugul modernității.
În fiecare an susține spectacole deosebite ca organizare și ținută în care prezintă muzica tradițională pură, așa cum a fost interpretată odinioară. Fiecare spectacol abordează o tematică diferită: muzică populară, muzică lăutărească tradiționalăcolinde de Crăciun românești s.a.m.d.

Un astfel de spectacol extraordinar a fost “Iarna Simfonic”, organizat la Sala Palatului din București. Și aici, ca de altfel în toate spectacolele sale, a readus pe tapet folclorul românesc prin colindele și poeziile dedicate sărbătorilor de iarnă, cărora le-a adăugat, în interpretarea sa, linia melodică ajustată simfonic.

În opera sa maestru dorește să promoveze poporului român adevăratele valori, morale și intelectuale, readucând pe tapet tradiții și obiceiuri care părea de mult apuse pe cerul negru al viitorului globalizat. Prin mica noastră contribuție din această pagină dorim să vă aducem în casele dvs. muzică de calitate, interpretată de un artist complet, un om care și-a închinat întreaga carieră românilor pe care dorește să îi trezească din letargia în care au intrat.

Tudor Gheorghe – Petrecere cu taraf (fragment)


Tudor Gheorghe – Colinde și Muzică de Crăciun

A venit iarăși Crăciunul și ne mângâie surghiunul …

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 11 videoclipuri (durata: 56 de minute)

 1. A venit și aici Crăciunul
 2. Vin Colindătorii
 3. Colind celui fără de țară
 4. Sculați boieri mari / Florile Dalbe
 5. Alba iarna dunăreană
 6. Florile Negre (pe versuri de Grigore Vieru)
 7. La fereastra cu gutuie
 8. Senin de iarnă
 9. Sufletele foștilor zidari
 10. Lumina lină
 11. Colinda “Florile de măr uscate”

Muzică Populară Tradițională

 1. Mărine, la nunta ta
 2. De unde vii tu, fă, lele?
 3. Rădița nenii, Rădina
 4. De-ar fi mândra unde-i luna
 5. Mi-aduc aminte și plâng (1984) +
 6. Of, ce dor, ce chin, ce jale
 7. Mărie, Mărie și Lume, lume (1979)
 8. Foaie verde ca bobu’

Date biografice.

Tudor Gheorghe s-a născut pe data de 1 august 1945, într-o familie de oameni simpli din comuna doljeană Podari. Atât copilăria cât și adolescență au fost foarte dificile pentru artist, tatăl său fiind arestat și deținut politic la Aiud. Deși provenea dintr-o familie modestă, Tudor a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova pentru ca mai târziu să urmeze clasa de actorie a Institutului de Teatru din București.La vârsta de 21 de ani se angajează la Teatrul Național Craiova, devenind unul dintre cei mai tineri actori români din aceea perioadă. Ușor, ușor, Tudor a primit roluri în piese de comedie sau drame pentru ca mai târziu să joace în:

 • “Visul unei nopți de vară” de Tudor Mușatescu;
 • “D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale;
 • “Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca.

Anii 70′ – 90′ îi aduc alte roluri importante în piese ca:

  • “Mitică Popescu”, de Camil Petrescu;
  • “Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh;
  • “Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovich Chekhov;
  • “Pasăre” din “Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

În paralel cu cariera de actor a început să își clădească și cariera muzicală, studiind foarte intens acest domeniu timp de 3 ani. După această scurtă ucenicie iese la rampa în 1969 cu primul său recital – „Menestrel la curțile dorului”. Acest festival a avut un succes imens la acea vreme, reușind să țintuiască în sală sute de spectatori timp de aproape două ore și jumătate, ceea ce era o adevărată performanță la vremea respectivă. După alți 2 ani de studiu, la Institutul de Folclor din București, a ieșit la rampă cu încă un festival intitulat „Șapte balade”. Din 1969 până în 1996 a realizat 22 de spectacole-recital de muzică și poezie.
Tudor Gheorghe

Începând cu 1996 a lansat un adevărat program cultural, intitulat “Tudore, deschide poarta!”, care conține șapte noi recitaluri, șapte dintre ele fiind deja prezentate publicului. Primul dintre aceste recitaluri – “Reîntoarcerea”, a fost înregistrat în vederea realizării primului CD apărut la 1 iunie 1999.

Deși succesul imens de care se bucură artistul poate părea facil, în spatele acestuia se află nenumărați ani de muncă, de studii aprofundate, menționând și numeroasele piedici din partea regimului comunist care i-a cenzurat spectacolele, mergând până într-acolo încât l-a interzis timp de 10 ani.

După revoluție maestrul Tudor Gheorghe a revenit în forță pe scena publică. Până în zilele noastre își continuă creația, realizând spectacole unice în țară și în străinătate, extrem de iubite de publicul român, iubitor de frumos.

Bonus

Au înnebunit salcâmii (Live)


Legături externe:

Etichete: colinde Tudor Gheorghe, date biografice, Tudor Gheorghe colinde, colinzi Tudor Gheorghe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here