Tudor Gheorghe

0
93

Tudor Gheorghe se numara printre putinii artisti de valoare care inca promoveaza muzica romaneasca de calitate pe marile scene ale Romaniei. Prin profesionalismul sau de exceptie readuce in constiinta noastra monstre de romanism autentic, nestrivite inca de tavalugul modernitatii.
In fiecare an sustine spectacole deosebite ca organizare si tinuta in care prezinta muzica traditionala pura, asa cum a fost interpretata odinioara. Fiecare spectacol abordeaza o tematica diferita: muzica populara, muzica lautareasca traditionala ori colinde de Craciun romanesti. Un astfel de spectacol extraordinar a fost “Iarna Simfonic”, organizat la Sala Palatului din Bucuresti. Si aici, ca de altfel in toate spectacolele sale, a readus pe tapet folclorul romanesc prin colinde si poeziile dedicate sarbatorilor de iarna, carora le-a adaugat, in interpretarea sa, linia melodica ajustata simfonic.

In opera sa maestru doreste sa promoveze poporului roman adevaratele valori, morale si intelectuale, readucand pe tapet traditii si obiceiuri care parea de mult apuse pe cerul negru al viitorului globalist. Prin mica noastra contributie din aceasta pagina dorim sa va aducem in casele dvs. muzica de calitate, interpretata de un artist complet, un om care si-a inchinat intreaga cariera romanilor pe care doreste sa ii trezeasca din letargia in care a intrat.

Tudor Gheorghe – Petrecere cu taraf (fragment)


Tudor Gheorghe – Colinde si Muzica de Craciun

A venit iarasi Craciunul si ne mangaie surghiunul …

Daca intampinati probleme in utilizarea playlistului cititi instructiunile
Lista de redare contine 11 videoclipuri (durata: 56 de minute)

 1. A venit si aici Craciunul
 2. Vin Colindatorii
 3. Colind celui fara de tara
 4. Sculati boieri mari / Florile Dalbe
 5. Alba iarna dunareana
 6. Florile Negre (pe versuri de Grigore Vieru)
 7. La fereastra cu gutuie
 8. Senin de iarna
 9. Sufletele fostilor zidari
 10. Lumina lina
 11. Colinda – Florile de mar uscate

Muzica Populara Traditionala

 1. Marine, la nunta ta
 2. De unde vii tu, fa, lele?
 3. Radita nenii, Radina
 4. De-ar fi mandra unde-i Luna
 5. Mi-aduc aminte si plang (1984) +
 6. Of, ce dor, ce chin, ce jale
 7. Marie, Marie şi Lume, lume (1979)
 8. Foaie verde ca bobu’

Date biografice.

Tudor Gheorghe s-a nascut pe data de 1 august 1945, intr-o familie de oameni simpli din comuna doljeana Podari. Atat copilaria cat si adolescenta au fost foarte dificile pentru artist, tatal sau fiind arestat si detinut politic la Aiud. Desi provenea dintr-o familie modesta, Tudor a absolvit Liceul „Nicolae Balcescu” din Craiova pentru ca mai tarziu sa urmeze clasa de actorie a Institutului de Teatru din Bucuresti.La varsta de 21 de ani se angajeaza la Teatrul National Craiova, devenind unul dintre cei mai tineri actori romani din aceea perioada. Usor, usor, Tudor a primit roluri in piese de comedie sau drame pentru ca mai tarziu sa joace in:

 • “Visul unei nopti de vara” de Tudor Musatescu;
 • “D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale;
 • “Doamna nevazuta” de Calderon de la Barca.

Anii 70′ – 90′ ii aduc alte roluri importante in piesele ca:

 • “Mitica Popescu”, de Camil Petrescu;
 • “Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh;
 • “Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov;
 • “Pasare” din “Piticul din gradina de vara”, de D.R. Popescu.

In paralel cu cariera de actor a inceput sa isi cladeasca si cariera muzicala studiind foarte intens acest domeniu timp de 3 ani. Dupa aceasta scurta ucenicie iese la rampa in 1969 cu primul sau recital „Menestrel la curtile dorului”. Acest festival a avut un succes imens la acea vreme, reusind sa tintuiasca in sala sute de spectatori timp de aproape doua ore si jumatate, ceea ce era o adevarata performanta la vremea respectiva. Dupa alti 2 ani de studiu la Institutul de Folclor din Bucuresti a iesit la rampa cu inca un festival intitulat „Sapte balade”. Din 1969 pana in 1996 a realizat 22 de spectacole-recital de muzica si poezie.Tudor Gheorghe

Incepind cu 1996 a lansat un adevarat program cultural, intitulat “Tudore, deschide poarta!”, care contine sapte noi recitaluri, sapte dintre ele fiind deja prezentate publicului. Primul dintre aceste recitaluri – “Reintoarcerea”, a fost inregistrat in vederea realizarii primului CD Tudor Gheorghe, aparut la 1 iunie 1999.

Desi succesul imens de care se bucura artistul poate parea facil, in spatele acestuia se afla nenumarati ani de munca, de studii aprofundate, mentionand si numeroasele piedici din partea regimului comunist care i-a cenzurat spectacolele, mergand pana intr-acolo incat l-a interzis timp de 10 ani.

Dupa revolutie maestrul Tudor Gheorghe a revenit in forta pe scena publica. Pana in zilele noastre isi continua creatia, realizand spectacole unice in tara si in strainatate extrem de iubite de publicul roman iubitor de frumos.

Bonus

Au innebunit salcamii (Live)


Legaturi externe:

Etichete: colinde Tudor Gheorghe, date biografice, Tudor Gheorghe colinde, colinzi Tudor Gheorghe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here