Ramona Fabian

0
158

La tot omu’ de pe acest pământ Dumnezeu îi dăruiește dragostea și dorul. Dragostea de frumos, de cei apropiați, de cântec, de joc, de veselie și dorul de Tatăl Ceresc.  Se mai spune că Tatăl îi lăsă pe cei mai puțin buni dintre noi să se îndrepte iar pe cei plăcuți sufletului îi grăbește spre casa Lui, să se mai răcorească din când în când cu o mireasmă de bunătate umană. În fatidica zi de 5 a lui brumar, în anul necruțător 2013, un nou înger se îndreaptă spre grădina Domnului, să Îl colinde și să Îl revândă după scurtă vizită pe Pământ. Frumusețea, chipul blând, veselia ce o aducea celor din jurul său, emanația bunătății sale și vocea caldă au contopit-o pe Ramona Fabian cu imaginea angelică a mesagerului Lui pe Pământ.
A deschis porțile cântecului popular din fragedă pruncie, colindând pentru prima dată la serbarea de Crăciun a școlii generale, făcându-se imediat remarcată. Era startul unui periplu folcloric în urma căruia avea să ne lase o parte din nestematele sale muzicale: colinde înălțătoare și melodii culese cu multă dragoste de pe Valea Mureșului, presărate cu bucuria și veselia specifică Ramonei, al cărei scop era să îți alunge, măcar pentru câteva clipe, grijile care le ai în viața de zi cu zi.

Își începe participările la spectacole și festivaluri odată cu anul 1994, când devine solistă la Ansamblul “Fântânița” din Sântana de Mureș. În aceiași perioadă începe colaborarea cu ansamblul de copii “Minisireagul” din Târgu Mureș pentru ca un an mai târziu să devină solistă a ansamblului “Șireagul” cu care va colabora și va încânta publicul timp de aproape un deceniu. Acesta este locul de unde își culege cunoștințele necesare unui interpret valoros, unde învață cum să poarte ținuta scenică și alături de ansamblu va face primele înregistrări, va participa la turnee pe tot cuprinsul țării și în străinătate. Tot în această perioadă are șansa de a primi învățăturile și sfaturile regretatului etnomuzicolog Vasile Conțiu căruia i-a purtat o mare recunoștință.

În anul 1997 debutează la TVR, principalul post TV din țară la acel moment și principalul promotor al folclorului românesc, unde realizează prima filmare pentru emisiunea “De la lume adunate”, realizată de doamna Niculina Merceanu. Acest pas important îi va da impulsul necesar continuării carierei muzicale în anii următori.

Ramona Fabian nu a fost doar frumoasă și talentată ci și o femeie suficient de deșteaptă încât să urmeze Facultatea de Științe Juridice, ale cărei cursuri le va definitiva în 2005 cu o diplomă de masterand. Din păcate această perioadă a studenției îi limitează numărul evenimentelor, reușind să participe doar la anumite spectacole și festivaluri și la invitațiile la emisiunile Televiziunii Române, unde colaborează cu nume importante precum Marioara Murărescu sau Maria Tănase Marin.

Anul 2009 îi aduce mare bucurie în suflet și recunoașterea eforturilor sale prin obținerea Marelui Premiu și totodată a Diplomei de Excelență la festivalul bistrițean „De Ispas la Năsăud”.

“Această reuşită mă va propulsa în cariera pe care o voi îmbrăţişa. Este un omagiu, un semn de respect pentru bunicii mei, care m-au sprijinit, ajutându-mă să culeg cântece din satul Mărăşeşti de pe Valea Comlodului, locul natal al dragei mele bunici.” (sursa)

Tot cu ocazia acelui eveniment și-a mărturisit planurile de viitor: înregistrarea primelor CD-uri și că avea să se dedice în totalitate carierei muzicale. Zis și făcut. Un an mai târziu, în 2010, apare primul său album “Din Țara Ardealului”, în colaborare cu orchestra maestrului Ovidiu Barteș, pentru ca la finele anului să ne ofere un album de colinde de mare efect, intitulat “La tăt omu` de Crăciun”. Naturalețea și căldura interpretării celor 13 colinde din Transilvania (vezi mai jos playlist-ul care conține colinde), la care se adaugă un moment artistic cu marele Florin Piersic, te va face cu siguranță să retrăiești vremea copilăriei, a colindatului, a neasemuitelor mese de sărbători și a fericirii pure și simple a copilului din tine.


Doi ani mai târziu, cu acompaniamentul oferit de Orchestra “Lăutarii” din Chișinău, aflată sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, bucură din nou sufletele iubitorilor de muzică populară cu un nou album intitulat “Atâta-mi place cântatu”. Din păcate acesta a fost și ultimul material discografic …

Dar, într-un final, ar trebui să rămânem cu amintirile pe care ni le-a lăsat și nu în ultimul rând să ne amintim așa cum a fost și cum s-a descris chiar Ramona Fabian:

Ramona Fabian

(2 iunie 1979, Târgu Mureș – 5 octombrie 2013, Mihai Viteazu, Mureș)

”Așa sunt și eu… Îmi place să transform în umor orice secvență din viață, care ne aduce mâhnire și supărări.”

Ramona Fabian – Muzică Populară de Voie Bună


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 17 videoclipuri (durata: 50 de minute):

 1. M-am băgat la viața slugă
 2. Am noroc cât un grăunte
 3. Caru’ cu muieri stricate
 4. Am drăguțu’ cât un goz
 5. Ramona Fabian și Marcel Avram – Beat că păru mi-e bărbatu’
 6. Nu știu cât îs de frumoasa
 7. Tat’ mereu mi jabu gol
 8. Zice lumea că-s țigană
 9. Eu-s față de a lui Iliuț
 10. Atâta-mi place cântatu
 11. Ramona & Marcel Avram – Leagă-ți mândră flori în par
 12. Pe bădiță l-am vândut
 13. Cu feciorii m-am sfădit
 14. Câte dușmănite am
 15. Tat așa mă socotesc
 16. S-au pus alții să-mpărțească
 17. Ziua trece ce mă fac

Ramona Fabian – Colinde de Craciun


Lista de redare conține 16 colinde de Crăciun (durata: 48 de minute):

 1. La tot omu’ de Crăciun
 2. Gată-te Pământe bine
 3. Fa gazdă lumină-n casă
 4. Ramona Fabian și Marcel Avram – La portița raiului
 5. Sus în `naltul cerului
 6. Pe deasupra cerului
 7. Colo sus, mai sus de soare
 8. Umbla Maică după Fiu
 9. Bucură-te acest Domn bunu
 10. Sus la vița vinului (Grupul Colindamu` Colindam)
 11. Atunci când o coborât
 12. Ramona Fabian și Marcel Avram – Sculați, sculați oameni toți
 13. Asta-i sara mare
 14. La nuntă din Cana Galilei (Grupul Colindamu` Colindam)
 15. Pe un deal păstori ședeau
 16. Ramona Fabian – Colinde (Moment cu Florin Piersic)

Muzică Populară de Suflet


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 12 videoclipuri (durata: 42 de minute):

 1. Blestem cu nume de floare
 2. De ce fug mama la tine
 3. Pune sare-n mămăligă
 4. Stau în jilț la judecată
 5. Om am fost eu pân’ acuma
 6. In Memoriam Ramona Fabian => Marcel Avram – Ieri ai fost țigana față
 7. Din țara Ardealului
 8. Dac-aș fi ca florile
 9. Unde ești copilă dragă (Melodie memorială)
 10. Ne-o călcat țara străinii
 11. Piară domnii sfatului
 12. Tat’ așa zice doru’

Legături externe:
– RamonaFabian.ro (fostul site oficial)
– Ramona Fabian – Articol Wikipedia
– Sursa imagine – Link (creative commons 3.0)

Etichete: colinde, Ramona Fabian colaj, biografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here