Ramona Fabian

0
142

La tot omu’ de pe acest pamant Dumnezeu ii daruieste dragostea si dorul. Dragostea de frumos, de cei apropiati, de cantec, de joc, de veselie si dorul de Tatal Ceresc.  Se mai spune ca Tatal ii lasa pe cei mai putin buni dintre noi sa se indrepte iar pe cei placuti sufletului ii grabeste spre casa Lui, sa se mai racoreasca din cand in cand cu o mireasma de bunatate umana. In fatidica zi de 5 a lui brumar, in anul necrutator 2013, un nou inger se indreapta spre gradina Domnului, sa Il colinde si sa Il revanda dupa scurta vizita pe Pamant. Frumusetea, chipul bland, veselia ce o aducea celor din jurul sau, emanatia bunatatii sale si vocea calda au contopit-o pe Ramona Fabian cu imaginea angelica a mesagerului Lui pe Pamant.
A deschis portile cantecului popular din frageda pruncie, colindand pentru prima data la serbarea de Craciun a scolii generale, facandu-se imediat remarcata. Era startul unui periplu folcloric in urma caruia avea sa ne lase o parte din nestematele sale muzicale: colinde inaltatoare si melodii culese cu multa dragoste de pe Valea Muresului, presarate cu bucuria si veselia specifica Ramonei, al carei scop era sa iti alunge, macar pentru cateva clipe, grijile care le ai in viata de zi cu zi.

Isi incepe participarile la spectacole si festivaluri odata cu anul 1994, cand devine solista la Ansambul “Fantanita” din Santana de Mures. In aceiasi perioada incepe colaborarea cu ansamblul de copii “Minisireagul” din Targu Mures pentru ca un an mai tarziu sa devina solista a ansamblului “Sireagul” cu care va colabora si va incanta publicul timp de aproape un deceniu. Acesta este locul de unde isi culege cunostintele necesare unui interpret valoros, unde invata cum sa poarte tinuta scenica si alaturi de ansamblu va face primele inregistrari, va participa la turnee pe tot cuprinsul tarii si in strainatate. Tot in aceasta perioada are sansa de a primi invataturile si sfaturile regretatului etnomuzicolog Vasile Contiu caruia i-a purtat o mare recunostinta.

In anul 1997 debuteaza la TVR, principalul post tv din tara la acel moment si principalul promotor al folclorului romanesc, unde realizeaza prima filmare pentru emisiunea “De la lume adunate” realizata de doamna Niculina Merceanu. Acest pas important ii va da impulsul necesar continuarii carierei muzicale in anii urmatori.

Ramona Fabian nu a fost doar frumoasa si talentata ci si o femeie suficient de desteapta incat sa urmeze Facultatea de Stiinte Juridice, ale carei cursuri le va definitiva in 2005 cu o diploma de masterand. Din pacate aceasta perioada a studentiei ii limiteaza numarul evenimentelor, reusind sa participe doar la anumite spectacole si festivaluri si la invitatiile la emisiunile Televiziunii Romane, unde colaboreaza cu nume importante precum Marioara Murarescu sau Maria Tanase Marin.

Anul 2009 ii aduce mare bucurie in suflet si recunoasterea eforturilor sale prin obtinerea Marelui Premiu si totodata a Diplomei de Excelenta la festivalul bistritean „De Ispas la Năsăud”.

“Această reuşită mă va propulsa în cariera pe care o voi îmbrăţişa. Este un omagiu, un semn de respect pentru bunicii mei, care m-au sprijinit, ajutându-mă să culeg cântece din satul Mărăşeşti de pe Valea Comlodului, locul natal al dragei mele bunici.” (sursa)

Tot cu ocazia acelui eveniment si-a marturisit planurile de viitor: inregistrarea primelor CD-uri si ca avea sa se dedice in totalitate carierei muzicale. Zis si facut. Un an mai tarziu, in 2010, apare primul sau album “Din Tara Ardealului”, in colaborare cu orchestra maestrului Ovidiu Bartes, pentru ca la finele anului sa ne ofere un album de colinde de mare efect, intitulat “La tăt omu` de Crăciun”. Naturaletea si caldura interpretarii celor 13 colinde din Transilvania (vezi mai jos playlistul care contine colinde), la care se adauga un moment artistic cu marele Florin Piersic, te va face cu siguranta sa retraiesti vremea copilariei, a colindatului, a neasemuitelor mese de sarbatori si a fericirii pure si simple a copilului din tine.Doi ani mai tarziu, cu acompaniamentul oferit de Orchestra “Lautarii” din Chisinau aflata sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, bucura din nou sufletele iubitorilor de muzica populara cu un nou album intitulat “Atata-mi place cantatu”. Din pacate acesta a fost si ultimul material discografic …

Dar, intr-un final, ar trebui sa ramanem cu amintirile pe care ni le-a lasat si nu in ultimul rand sa ne amintim asa cum a fost si cum s-a descris chiar Ramona Fabian:

Ramona Fabian

(2 iunie 1979, Targu Mures – 5 octombrie 2013, Mihai Viteazu, Mures)

”Așa sunt si eu… Imi place sa transform in umor orice secventa din viata, care ne aduce mahnire si suparari.”

Ramona Fabian – Muzica Populara de Voie Buna


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 17 videoclipuri (durata: 50 de minute):

 1. M-am bagat la viata sluga
 2. Am noroc cat un graunte
 3. Caru’ cu muieri stricate
 4. Am dragutu’ cat un goz
 5. Ramona Fabian si Marcel Avram – Beat ca paru mi-e barbatu’
 6. Nu stiu cat is de frumoasa
 7. Tat’ mereu mi jabu gol
 8. Zice lumea ca-s tigana
 9. Eu-s fata de a lui Iliut
 10. Atata-mi place cantatu
 11. Ramona & Marcel Avram – Leaga-ti mandra flori in par
 12. Pe badita l-am vandut
 13. Cu feciorii m-am sfadit
 14. Cate dusmanite am
 15. Tat asa ma socotesc
 16. S-au pus altii sa-mparteasca
 17. Ziua trece ce ma fac

Ramona Fabian – Colinde de Craciun


Lista de redare contine 16 colinde de Craciun (durata: 48 de minute):

 1. La tot omu’ de Craciun
 2. Gata-te Pamante bine
 3. Fa gazda lumina-n casa
 4. Ramona Fabian si Marcel Avram – La portita raiului
 5. Sus in `naltul cerului
 6. Pe deasupra cerului
 7. Colo sus, mai sus de soare
 8. Umbla Maica dupa Fiu
 9. Bucura-te acest Domn bunu
 10. Sus la vita vinului (Grupul Colindamu` Colindam)
 11. Atunci cand o coborat
 12. Ramona Fabian si Marcel Avram – Sculati, sculati oameni toti
 13. Asta-i sara mare
 14. La nunta din Cana Galilei (Grupul Colindamu` Colindam)
 15. Pe un deal pastori sedeau
 16. Ramona Fabian – Colinde – Moment Florin Piersic

Muzica Populara de Suflet


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 12 videoclipuri (durata: 42 de minute):

 1. Blestem cu nume de floare
 2. De ce fug mama la tine
 3. Pune sare-n mamaliga
 4. Stau in jilt la judecata
 5. Om am fost eu pan’ acuma
 6. In Memoriam Ramona Fabian – Marcel Avram – Ieri ai fost tigana fata
 7. Din tara Ardealului
 8. Dac-as fi ca florile
 9. Unde esti copila draga (Melodie memoriala)
 10. Ne-o calcat tara strainii
 11. Piara domnii sfatului
 12. Tat asa zice doru’

Legaturi externe:
– RamonaFabian.ro (fostul site oficial)
– Ramona Fabian – Articol Wikipedia
– Sursa imagine – Link (creative commons 3.0)

Etichete: colinde, Ramona Fabian colaj, biografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here