Nicu Novac

1
353

Nicu Novac (n. 4 mai 1959) este unul dintre soliștii de frunte ai fălosului Banat, un artist care a reușit să încânte, de peste trei decenii, sufletele pătimașilor din întreaga țară, oferindu-le minunate perle muzicale. Prin melismele pe care le-a adăugat în interpretările sale a reușit să revoluționeze stilul de cântat bănățean, devenind nu numai un model pentru noua generație de interpreți ci și un nume de referință al muzicii bănățene.
După o tinerețe tumultoasă își începe cariera în anii 1981-1982, la Oravița, făcându-și debutul scenic prin intermediul Ansamblului Sindicatului Minier din aceeași localitate. Obține marele premiu la festivalul “Aurelia Fătu Răduțu” pentru ca după anii 90′ să își ridice nivelul artistic, odată cu participarea la prima ediție a Festivalului “George Motoia Craiu” pe care îl câștigă (acest festival a fost închinat în memoria unuia dintre cei mai mari instrumentiști ai Banatului montan – George Motoia Craiu). Prin acest pas intră în lumea bună a muzicii, reușind să creeze o colaborare cu doamna Daniela Gibescu, specialist al celebrei case de discuri Electrecord, alături de care va înregistra primele sale CD-uri.

Pe lângă această colaborare va avea șansa să fie remarcat de Florentina Satmari, marea realizatoare a TVR, care avea să îi facă onoarea de a fi singurul invitat din Banat la prestigiosul Festival „Cerbul de Aur” (Ediția a VIII-a – 1995), odată cu reînceperea spectacolelor de muzică populară. Mândrul cărășan de la Moceriș a reușit prin muzica sa autentică să treacă granițele Banatului, fără a se îndepărta de originile sale folclorice, aducând pe marile scene cântecele sale.

Tot în urma Festivalului “George Motoia Craiu”, începe o colaborare cu celebrul textier Simion Țeicu, cel care avea să îi realizeze textele melodiilor de pe primele două albume, urmând apoi alți textieri dintre care îi amintim pe Alin Bagiu, Dorina Șovre sau Adi Drăgan. După această pleiadă de textieri cunoscuți începe o fructuoasă relație profesională și totodată o prietenie cu Florin Ionaș “Generalul”, cel care avea să îi compună alte melodii de colecție care s-au potrivit de minune cu stilul său interpretativ. Astfel, au apărut șlagăre că “Am avut o viață” sau celebra melodie “Cu opinca găurită”, care i-au adus prestigiu în lumea muzicală și o extraordinară popularitate în rândul iubitorilor de muzică populară.

Prin întreaga sa carieră, Nicu Novac a reușit să contribuie la înflorirea muzicii populare bănățene și la propagarea ei la nivel național, câștigându-și dreptul de a se alătura galeriei selecte a marilor interpreți din Banat.

Muzică Bănățeană cu Nicu Novac


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 22 de videoclipuri (durata: 1 oră, 34 minute):

 1. Am avut o viață
 2. Mi-s în gură lumi
 3. Cu opinca găurită
 4. Toate se plătesc în viață (Paharele, paharele)
 5. Eu mi-s nana mândrelor
 6. Unde am umblat în lume
 7. Mandro ești norocul meu
 8. Tata meu
 9. Mandro de când mă iubești
 10. Mi-o albit păru’ devreme
 11. De aș mai putea întoarce Doamne anii
 12. Nu mă bate vântule
 13. Când ai dragoste în casă
 14. Să-mi mai dai Doamne o viață
 15. Nicu & Diana Selagea – Mai bădița Cărășan
 16. Nistor Gabriela și Nicu Novac – Nu mă duc bade la mă-ta noră
 17. Nu-i ușor să n-ai pe nimeni
 18. Eu mi-s nana de la sat
 19. Joacă mândra, joacă numa-n ciudă
 20. Am ajuns la jumătatea vieții
 21. Salcie, salcie plângătoare
 22. De o săptămână iară

Muzică de Colecție cu Nicu Novac


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 7 melodii (durata: 25 de minute):

   1. Stau la birt în miez de noapte
   2. Cine-i bănățean ca mine
   3. Lumea asta-i rău făcută
   4. Mulți ar vrea să îmi ia locul
   5. Nasul și cu finul
   6. Tu mi-ai dat a doua viață
   7. Nu știe omul, nu știe

Nicu Novac

Muzica Anilor 80′


Lista de redare este împărțită în 4 părți (durata: 1 oră). Sunetul nu este extraordinar datorită vechimii acestei filmări (anii 80′).

Emisiuni de Colecție

 1. “Povesti de viata” (durata: 1 ora, 31 de minute)
 2. Emisiunea “Se cânta LIVE cu Frații Milos” (durata: 1 oră, 20 de minute)

S-ar putea sa va placa: muzica populara cu Andra

Legături externe:

Etichete: date biografice, biografie, Nicu Novac colaj, NicuNovac, Novac Nicu.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here