Nicu Novac

1
331

Nicu Novac (n. 4 mai 1959) este unul dintre solistii de frunte ai falosului Banat, un artist care a reusit sa incante, de peste trei decenii, sufletele patimasilor din intreaga tara, oferindu-le minunate perle muzicale. Prin melismele pe care le-a adaugat in interpretarile sale a reusit sa revolutioneze stilul de cantat banatean, devenind nu numai un model pentru noua generatie de interpreti ci si un nume de referinta al muzicii banatene.
Dupa o tinerete tumultoasa isi incepe cariera in anii 1981-1982, la Oravita, facandu-si debutul scenic prin intermediul Ansamblului Sindicatului Minier din aceeasi localitate. Obtine marele premiu la festivalul “Aurelia Fatu Radutu” pentru ca dupa anii 90′ sa isi ridice nivelul artistic, odata cu participarea la prima editie a Festivalului “George Motoia Craiu” pe care il castiga (acest festival a fost inchinat in memoria unuia dintre cei mai mari instrumentisti ai Banatului montan – George Motoia Craiu). Prin acest pas intra in lumea buna a muzicii, reusind sa creeze o colaborare cu doamna Daniela Gibescu, specialist al celebrei case de discuri Electrecord, alaturi de care va inregistra primele sale CD-uri.

Pe langa aceasta colaborare va avea sansa sa fie remarcat de Florentina Satmari, marea realizatoare a TVR, care avea sa ii faca onoarea de a fi singurul invitat din Banat la prestigiosul Festival „Cerbul de Aur” (Editia a VIII-a – 1995), odata cu reinceperea spectacolelor de muzica populara. Mandrul carasan de la Moceris a reusit prin muzica sa autentica sa treaca granitele Banatului, fara a se indeparta de originile sale folclorice, aducand pe marile scene cantecele sale.

Tot in urma Festivalului “George Motoia Craiu”, incepe o colaborare cu celebrul textier Simion Teicu, cel care avea sa ii realizeze textele melodiilor de pe primele doua albume, urmand apoi alti textieri dintre care ii amintim pe Alin Bagiu, Dorina Sovre sau Adi Dragan. Dupa aceasta pleiada de textieri cunoscuti incepe o fructuoasa relatie profesionale si totodata de prietenie cu Florin Ionas “Generalul”, cel care sa ii compuna alte melodii de colectie care s-au potrivit de minune cu stilul sau interpretativ. Astfel, au aparut slagare ca “Am avut o viata” sau celebra melodie “Cu opinca gaurita” care i-au adus prestigiu in lumea muzicala si o extraordinara popularitate in randul iubitorilor de muzica populara.

Prin intreaga sa cariera, Nicu Novac a reusit sa contribuie la inflorirea muzicii populare banatene si la propagarea ei la nivel national, castigandu-si dreptul de a se alatura galeriei selecte a marilor interpreti din Banat.

Muzica Banateana cu Nicu Novac


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 22 de videoclipuri (durata: 1 ora, 34 minute):

 1. Am avut o viata
 2. Mi-s in gura lumi
 3. Cu opinca gaurita
 4. Toate se platesc in viata (Paharele paharele)
 5. Eu mi-s nana mandrelor
 6. Unde am umblat in lume
 7. Mandro esti norocul meu
 8. Tata meu
 9. Mandro de cand ma iubesti
 10. Mi-o albit paru’ devreme
 11. De as mai putea intoarce Doamne anii
 12. Nu ma bate vantule
 13. Cand ai dragoste in casa
 14. Sa-mi dai Doamne mai o viata
 15. Nicu & Diana Selagea – Mai badita Carasan
 16. Nistor Gabriela si Nicu Novac – Nu ma duc bade la mata nora
 17. Nu-i usor sa n-ai pe nimeni
 18. Eu mi-s nana de la sat
 19. Joaca mandra, joaca numa-n ciuda
 20. Am ajuns la jumatatea vietii
 21. Salcie, salcie plangatoare
 22. De o saptamana iara

Muzica de Colectie cu Nicu Novac


Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 7 melodii (durata: 25 de minute):

 1. Stau la birt in miez de noapte
 2. Cine-i Banatean ca mine
 3. Lumea asta-i rau facuta
 4. Multi ar vrea sa imi ia locul
 5. Nasul si cu finul
 6. Tu mi-ai dat a doua viata
 7. Nu stie omul, nu stie

Nicu Novac

Muzica Anilor 80′


Lista de redare este impartita in 4 parti (durata: 1 ora). Sunetul nu este extraordinar datorita vechimii acestei filmari (anii 80′).

Emisiuni de Colectie

 1. “Povesti de viata” (durata: 1 ora, 31 de minute)
 2. Emisiunea “Se canta LIVE cu Fratii Milos” (durata: 1 ora, 20 de minute)

S-ar putea sa va placa: muzica populara cu Andra

Legaturi externe:

Etichete: date biografice, biografie, Nicu Novac colaj, NicuNovac, Novac Nicu.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here