Liviu Vasilică

0
351

Liviu Vasilică a fost unul dintre cei mai talentați interpreți pe care i-a avut muzica populară românească. Artistul a văzut lumina zilei pe 2 iulie 1950, în comuna teleormăneană Plosca. A iubit cântecul și portul popular teleormănean din primii ani ai vieții, fiind fascinat de Maria Tănase, ale cărei cântece le asculta cu mare atenție la radio și de marele rapsod al Teleormanului, Gogu Ivașcu, de la care a deprins primele sale cântece:

“De la el am învățat primele mele piese… Stăteam cu orele pe lângă maestrul meu, jumătate haiduc, jumătate rapsod, și-l iscodeam să-mi mai cânte …”.

Liviu a avut o activitate culturală intensă încă din copilărie. La școala generală a început să se ocupe de dansuri populare pentru că mai târziu, la liceu și în anii studenției (1974-1980), talentul său să devină din ce în ce mai evident. Repertoriul original, autenticitatea și stilul arhaic de interpretare a cântecului vechilor rapsozi teleormăneni avea să îi aducă clasarea pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești și recunoașterea unor renumiți specialiștilor în folclor ca Ludovic Paceag și Emilia Comișel.


A debutat în celebra emisiune Tezaur Folcloric readucând în fața publicului iubitor de folclor cântecul bărbătesc de grup, foarte cunoscut în Teleormanul natal și costumul tradițional teleormănean din care nu lipsea ipingeaua și opincile cu obiele. Era adeptul păstrării autenticității portului popular tradițional, a melodiilor și textelor pe care le culegea în marea lor majoritate de la țăranii teleormăneni.

Primele înregistrări le-a făcut cu etnomuzicologii Steluța Popa și Speranța Rădulescu, la Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu” unde, după cum mărturisea Liviu într-un interviu, le dădea mari bătăi de cap inginerilor de sunet datorită chiuiturilor sale ce aveau repercusiuni asupra aparatelor de înregistrat.

Liviu Vasilică a căutat să se identifice cu maniera deosebită prin care țăranul teleormănean interpretează cântecul popular care, spunea el: “atrage ascultătorul prin formă de adresare: “dodă, neică, bă”, cântărețul strigă la tine, adică, să-l asculți, te trage de mânecă, este o formă extraordinară de a atrage atenția asupra lui, iar chiuitul acela ascuțit cu care se termină uneori versurile e o explozie a unui sentiment, explozie de vitalitate, de trăire”.

Deși aborda o interpretare arhaică a cântecelor vechilor lăutari și rapsozi teleormăneni repertoriul, specific teleormănean, era cât se poate de original și viu. Vocea sa puternică, țărănească l-a evidențiat în fața specialiștilor și a publicului încă de la primele aparții. A reușit să obțină numeroase premii I, distincții și premii de popularitate la festivaluri și concursuri de folclor că: Festivalul “Maria Tănase” (Craiova), Festivalul “Maria Lătărețu” ( Târgu-Jiu), “Cântecele Munților” (Sibiu), “Florile Ceahlăului” (Piatra-Neamț), “Trandafir de la Moldova” (Iași) ș.a.m.d.

Pentru activitatea sa interpretativă, autenticitatea și diversitatea repertoriului a primit o serie de premii: Premiul de excelență al Consiliului Județean Teleorman; Premiul Mass-Media al postului de televiziune Antena 1; în anul 1999 Premiul “Ethnos” din partea Centrului Național al Creației Artistice și a Ministerului Culturii și Premiul de excelență al Jandarmeriei Române pentru întreaga sa activitate de promovare a folclorului românesc autentic.

În anul 1987 Liviu Vasilică înființează “Grupul Teleormanul” alături de care începe să susține recitaluri artistice autentice în cadrul emisiunilor, festivalurilor la care a fost invitat în întreaga țară, la radio ori petreceri private. Începând din acest an și până la decesul său “Grupul Teleormanul” se confundă cu maestrul și creatorul său – Liviu Vasilică. După 1990 a reînființat Ansamblul de Cântece și Dansuri “Burnasul” reușind să transpună în turneele pe care le susținea tradiții vechi de mult uitate că “Drăgaica”, “Lăzarelul” ori “Gurbanul”. A dorit ca prin acest ansamblu să lase moștenire urmașilor valorile culturale și tradițiile specifice zonei teleormănene.

Liviu a fost pasionat de colecționarea costumelor populare autentice. A adunat de la țăranii din satele românești peste 60 de costume tradiționale vechi pe care le-a recondiționat. Artistul mai deținea și o colecție personală ce ajungea la 40 de costume specific teleormănene. Dorea să realizeze un muzeu pentru păstrarea și transmiterea lor generațiilor tinere dar acest vis nu i s-a îndeplinit. Astăzi poate fi găsită o colecție în patrimonial Ansamblului de Cântece și Dansuri “Burnasul” din Alexandria.

De-a lungul vieții, Liviu Vasilică a îmbrățișat meseria de medic cu cea de interpret de muzică populară și mai târziu cu cea de director al Ansamblului de Cântece și Dansuri “Burnasul” care aparținea de Consiliul Județean Teleorman. După absolvirea Facultății de Medicină din București a profesat ca medic pediatru la Spitalul Județean din Alexandria.

În ceea ce privește viața familială, Liviu s-a considerat un om împlinit. A fost căsătorit timp de 23 de ani cu Florina Vasilică alături de care a avut 4 copii: Valentin, Svetlana, Livia și Florin Vasilică, membru al Grupului Teleorman, a cărei conducere o preia începând cu 2004, continuând din acest an moștenirea ce i-a fost lăsată de regretatul Liviu Vasilică. Pentru mai multe informații despre Florin Vasilică puteți vizita blogul său oficial –FlorinVasilica.blogspot.com

Marele artist a încetat din viață la data de 19 octombrie 2004, la vârsta de 54 de ani. Liviu Vasilică a murit datorită unei ciroze în ultim stadiu. Cu două săptămâni înainte fusese adus la spital în urma unei hemoragii digestive și internat la secția de terapie intensivă a Spitalului Fundeni din București. Eforturile medicilor de a-i salva viața au fost în zadar.

Liviu Vasilica

– Liviu Vasilică –
“Tata avea o vorbă: Dacă după ce mori oamenii te vorbesc de bine șase săptămâni, înseamnă că ai fost om bun.”

“Ultimul Haiduc”(2000) – Film Documentar cu Liviu Vasilică


Ultimul Interviu al lui Liviu Vasilică (2004)

*Interviul începe din minutul 7 (7:30)

I. Muzică Populară cu Liviu Vasilică

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.

Lista de redare conține 10 videoclipuri (durată: ~20 de minute):

 1. Hai hai cu tresioara
 2. Ethnos & Liviu Vasilică & Grupul Teleormanul (Sala Palatului, 2002)
 3. Mărine la nunta ta
 4. Aș muri da nu acuma
 5. Gheorghiță cu par frezat
 6. Fir-ai tu să fii de murg
 7. Mult mi-e Gheorghe băutor
 8. Pe uliță de mi-e drag
 9. De cine mi-e dor și sete
 10. Brâul

Muzică populară – Playlist II

Lista de redare conține 7 videoclipuri (Durată: 15 minute):

 1. Nuneasca
 2. Am pus șaua sus pe cal
 3. Stau ca jaru’aprins în vatră
 4. Codrule, tu ne ești frate
 5. Cântă cobza și răsună
 6. Lele, lele, grâu mărunt
 7. Stă mândră pe topozan

II. Cântece de suflet

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 18 videoclipuri (durata: 58 de minute):

 1. Arză-te-ar focul de dor
 2. Bună seara mândră bună
 3. Fir-ai tu să fii de murg
 4. Sui pe deal, cobor la vale
 5. Urcă trenul greu la deal
 6. Pe la noi pe Teleorman (a fost primul cântec pe care l-am cules de la Gogu Ivașcu. Cu acest cântec a reușit să obțină Premiul I la etapa republicană a Festivalului Artei
  Studențești, unde a fost remarcat de specialiștii în folclor: Ludovic Paceag și Emilia Comișel)
 7. Mult mi-e Gheorghe băutor
 8. Ce mi-am pus lelița-n gând
 9. Uite lelea bat-o vină
 10. Eu pe deal, puică pe vale
 11. Lunca țipa, lunca zbiară
 12. Codrule mărite domn
 13. Ce te uiți daica la mine
 14. Dunăre, Dunăre
 15. Câte flori pe Călmățui
 16. În pădure la Vârtoape
 17. Mărgărit îmbobocit
 18. Codrule cu frunză multă

S-ar putea să vă placă: Ileana SărăroiuCristina Turcu PredaGelu Voicu.

Legături externe: Liviu Vasilică – Marele “Moromete” al cântecului teleormănean (un interviu realizat de Corina Pavel).

Etichete: Liviu Vasilică, Grupul Teleormanul, Liviu Vasilica biografie, LiviuVasilica, Liviu Vasilica colaj.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here