Ion Paladi

0
299

Ion Paladi este unul dintre cei mai în vogă interpreți de muzică populară din România (atât din România cât și din Rep. Moldova). Vocația și-a descoperit-o încă din copilărie, atunci când se îndreaptă cu hotărâre spre o carieră muzicală profesionistă. Studiază la Colegiul Republican de Muzică “Ștefan Neaga” iar între anii 2004-2008 la Academia de Muzică din Chișinău.

În anul 2007 lansează o colaborare fructuoasă cu “Lăutarii” din Chișinău cu ocazia apariției primului său album de muzică populară, intitulat sugestiv “Bine-i șade mesei mele”. Succesul acestui album îi aduce numeroase apariții la TV și radio iar doi ani mai târziu susține primul său concert solo în sala Palatului Național “Nicolae Sulac” din Chișinău. Tot în 2009, pe data de 26 martie, este decorat pentru merite deosebite cu titlul onorific “Artist Emerit” de către președintele Republicii. Anul următor își continuă periplul în Europa susținând numeroase concerte pentru ca în 2011 să lanseze videoclipurile melodiilor “Foaie verde și-un chiperi” și “Măicuța-i cântec și iubire”.Ascensiunea sa muzicală nu s-a rezumat la aceste performanțe ci a continuat prin îmbogățirea discografiei sale cu melodii deosebite, care să atingă sufletul românilor. Astfel, Ion Paladi aduce în casele românilor de pretutindeni o nouă capodoperă muzicală. În data de 1 decembrie 2012 este lansat, într-o zi cu o semnificație aparte pentru toți românii (Ziua Națională a României), melodia și videoclipul “Dorul Basarabiei”. Odată cu 1 decembrie, Ion Paladi devine unul dintre mari artiști naționali. Această piesă readuce în prim plan dorul românilor pentru unire și totodată marea durere a noastră, a românilor de pretutindeni: răpirea de către URSS, în tragică zi de 28 iunie 1940, a Basarabiei și Bucovinei de Nord, deportările și suferințele românilor din acea perioadă și a urmașilor acestora. Timpul a trecut, iar noi, românii, am rămas pe aceleași meleaguri, cu aceleași aspirații și cu aceiași rană în suflet – Basarabia – durere pe care o resimțim până în zilele noastre.

Cum a putut apărea o asemenea capodoperă muzicală?

Decisivă a fost munca artistului la care se adaugă o importantă contribuție financiară pentru realizarea videoclipului, în valoare de 5000 de euro. Astfel, Dorul Basarabiei a devenit cel mai scump videoclip folcloric realizat până în acel moment. Dar, după cum mărturisește chiar interpretul, nu componența financiară a contat cât dorința sa de a realiza un clip deosebit, care să reflecte adevărul, așa cum a fost el trăit de înaintașii noștri.

Pe lângă interpretarea deosebită a melodiei mai trebuiesc menționate și contribuțiile doamnei Mariana Honceru din Botoșani, prin scrierea textului, a domnului Răzvan Mitoceanu din Suceava prin crearea liniei melodice și cea a domnului Oleg Butnaru, regizorul care a lucrat la realizarea videoclipului aproximativ jumătate de an.

Ion Paladi

“ Mulțumesc acestui tânăr energic pentru faptul că ne cântă durerea. S-o cânți Ioane până o să facem dreptate! ” – Mihai Ghimpu, fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Muzică Populară – Ion Paladi

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 10 melodii (durata: 30 de minute):

  1. Foaie verde și-un chiperi
  2. Bine-i șade mesei mele
  3. Ion și Cristina Spătar – Fă Marie cu bariz
  4. Sârbă asta-i cu noroc
  5. Să ne cânte o vioară
  6. Bună vreme, bun găsit
  7. La fântâna lui Gheorghiță
  8. Ion Paladi și Adriana Ochișanu – Mândruța frumoasă
  9. Pe mine mă cheamă Ion
  10. Cioban mama m-o făcut

Muzică pentru părinți

Lista de redare conține 3 melodii de calitate:

 1. Măicuța-i cântec și iubire
 2. Mama mea icoană sfântă
 3. Tata-i stâlpul și puterea

Muzică Live


Lista de redare conține 4 colaje (durata: 52 de minute)

Ion Paladi – Dorul Basarabiei

Concertul “Dorul Basarabiei” – Ion Paladi & Orchestra “Lăutarii din Chișinău”

Concertul s-a desfășurat la Chișinău în sala Palatului National “Nicolae Sulac”.
Durata concertului:
Partea I – 1 oră și 12 minute;
Partea a II-a – 1 oră și 6 minute.

Legături externe:

Etichete: Ion Paladi Dorul Basarabiei, IonPaladi.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here