Fuego

0
140

Surugiu Paul Ciprian (n. 23 august 1976, Turda), cunoscut in special cu numele de scena Fuego, este unul dintre cei mai populari artisti romani care s-a remarcat printr-o bogata activitate artistica impodobita cu importante succese in lumea muzicii, a teatrului, picturii, televiziunii si in lumea minunata a cartilor. Interesant este ca putin cunosc cum a aparut “Fuego”, pseudonimul cu care este cunoscut Ciprian Surugiu. Acest numele de scena l-a ales in urma cu multi ani, alaturi de fosta sa iubita. Practic alegerea acestuia a fost o intamplare. Folosind 50 de biletele care contineau fiecare dintre ele cate un cuvant din dictionarul spaniol-roman, in urma unei loterii, destinul a decis ca din bolul magic biletelul extras sa fie cel care continea celebrul „Fuego” (in limba spaniola inseamna “foc”).

Cuvantul remarcabil folosit in descrierea carierei artistului nu este folosit din exces de zel ori din complezenta. Dovada stau cele peste 100 de premii de excelenta, titluri onorifice, diplome si discuri de aur primite pentru vanzarile record ale albumelor sale. (4)Perfectionist si meticulos din fire, Paul nu a lasat nimic la intamplare. A profitat pe deplin de sansele care i-au aparut in cale si le-a fructificat prin calitatile sale de necontestat. De altfel, ceea ce este astazi se datoreaza anilor de munca, studiu si practica pe marile scene, fie ca vorbim de cursurile de canto, pasiunea pentru arta plastica, de studiile la Facultatea de Teatru sau pur si simplu de numeroasele colaborari cu nume mari ale culturii romanesti precum Grigore Vieru sau Irina Loghin.

Debutul carierei muzicale s-a produs odata cu lansarea primului sau album intitulat ”O viata” (1993). Odata cu aceasta colectie muzicala, aproape in fiecare an, Paul Surugiu ne-a oferit cadouri muzicale spectaculoase. Interesant este ca nu s-a limitat numai la un singur gen muzical, abordand cu succes atat muzica latino, pop-dance, etno, muzica populara cat si colinda, cel mai iubit gen muzical din perioada Sarbatorilor de iarna.

Un aport deosebit, in perioada de inceput a carierei, l-au avut si colaborarile cu profesorul Marius Teicu si Carmen Aldea Vlad in urma carora va obtine numeroase premii la concursuri si festivaluri de muzica. Dupa 1999 a aparut si prima colaborare cu Alpha Sound, casa de discuri unde lanseaza albumul „Toata Lumea Danseaza”, album care s-a bucurat la vremea respectiva de un real succes si l-a propulsat in topurile nationale. Tot la aceasta casa de discuri scoate si 2 albume de colinde intitulate „Cu Fuego Spre Rai” (2000) in colaborare cu formatia Night Loosers si „Sfanta Seara de Craciun” (2002) in urma caruia va primi premiul pentru „ Cel mai bun album de colinde al anului”.

Ca in fiecare an, traditia concertelor de sarbatori continua si acum printr-un turneu deosebit, intulat “Scrisoare de decembrie”, turneu care se va desfasura in 24 de orase din intreaga tara, aproape zilnic incepand cu 4 decembrie (Brasov). Acest periplu se va finaliza cu un regal muzical la Bucuresti, pe 25 decembrie, in sala Teatrului National din Bucuresti.

Fuego – Colinde & Muzica de Sarbatori


Daca intampinati probleme in utilizarea playlistului cititi instructiunile
Lista de redare contine 21 melodii si colinde de Craciun (durata: 1 ora, 15 minute):

1. Nicaieri nu-i ca acasa
2. Colinde, colinde
3. Colind pentru parinti
4. Sfinte sarbatori
5. Pe noapte in ger nebun
6. Impodobeste mama bradul
7. Colo sus pe langa luna
8. Sus la poarta raiului
9. O ce veste minunata
10. Sara Craciunului nost`
11. Sus boieri, nu mai dormiti
12. Mos Craciun cu plete dalbe
13. Din cer senin
14. Buna seara, om bogat
15. Afara ninge linistit
16. Vino Mosule Craciun
17. Aduc vascul de noroc
18. Colindam Doamane
19. Noi in seara de Craciun
20. Buna seara gazda mare
21. Copil iubit

Fuego – Muzica Populara


Daca intampinati probleme in utilizarea playlistului cititi instructiunile
Lista de redare contine 15 melodii (durata: 44 minute):

 1. Marine, la nunta ta
 2. Mandrulita mea, muiere
 3. Leana mea
 4. Maicuta vrea sa ma-nsor
 5. La vecinu` peste drum… (Cu vecina stau pe-aproape)
 6. La tati ni-i greu
 7. Haide, mandro!
 8. Omul bun cu suflet mare
 9. Pandelasul
 10. Tuca-ma, mandra Marie!
 11. Cui nu-i place dragostea
 12. Cantec de leagan
 13. Coborai din deal in vale
 14. Cei mai frumosi ani ai vietii
 15. De-as trai ca bradu-n munte

Fara iubirea si vointa lui Dumnezeu am fi forme fara continut.

Colinde Fuego – Colaj II


Lista de redare contine 11 colinde (durata: 50 de minute):

1. E vremea colindelor
2. Colo-n jos, in vremea ceea
3. Viflaime, Viflaime
4. Vals de Craciun
5. Ninge la Ipotesti
6. La multi ani! (E noaptea de Craciun)
7. Cerul ca o mama
8. Mie dor de Tatal meu Iisus
9. Mare iarna o picatu`
10. Flori dalbe, flori de mar
11. Flori de mar cad la fereastra

De curand, in 2016, Paul si-a fructificat o mai veche pasiune pentru arta plastica printr-o expozitie de pictura intitulata sugestiv “Flori de roua”, ce are ca punct central tema florala si contine lucrari realizate de artist.
Totodata, un an mai devreme, a lansat un proiect de suflet – “Art by Fuego – Arta pentru suflet” – pentru sustinerea tinerelor talente si a marilor artisti aflati in nevoie. (2)

In ceea ce priveste activitatea Tv am putea mentiona un proiect de suflet al artistului, “Familia Favorit”, o emisiune cu muzica de calitate pe care o modereaza in fiecare duminica la postul Favorit Tv. In cadrul acestei emisiuni, incepand cu 2013, au fost realizata si gala “Arta pentru Eternitate” in care au fost si sunt decernate premii de excelenta pentru merite deosebite sau pentru cariera unora dintre cei mai importanti artisti din Romania. (3)

Prin intreaga sa cariera Paul a reusit sa imbogateasca peisajul autohton cu luminite culturale, promovand muzica romaneasca de calitate, cultura emotiei, dragostei si sufletului iubitor de frumos. Omul Surugiu Paul Ciprian merita pe deplin aprecierile noaste si speram sa ne cante si incante multi ani de acum inainte …

Legaturi externe:

Etichete: colinzi Fuego, colinde de Craciun, muzica populara, varsta, melodii, Fuego colaj, Fuegocolinde, colindeFuego.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here