Fuego

0
148

Surugiu Paul Ciprian (n. 23 august 1976, Turda), cunoscut în special cu numele de scenă Fuego, este unul dintre cei mai populari artiști români. S-a remarcat printr-o bogată activitate artistică împodobită cu importante succese în lumea muzicii, a teatrului, picturii, televiziunii și în lumea minunată a cărților. Interesant este că puțin cunosc cum a apărut “Fuego”, pseudonimul cu care este cunoscut Ciprian Surugiu. Acest numele de scenă l-a ales în urmă cu mulți ani, alături de fosta sa iubită. Practic alegerea acestuia a fost o întâmplare. Folosind 50 de biletele care conțineau fiecare dintre ele câte un cuvânt din dicționarul spaniol-roman, în urma unei loterii, destinul a decis că din bolul magic bilețelul extras să fie cel care conținea celebrul „Fuego” (în limba spaniolă înseamnă “foc”).

Cuvântul remarcabil folosit în descrierea carierei artistului nu este folosit din exces de zel ori din complezență. Dovadă stau cele peste 100 de premii de excelență, titluri onorifice, diplome și discuri de aur primite pentru vânzările record ale albumelor sale. (4)
Perfecționist și meticulos din fire, Paul nu a lăsat nimic la întâmplare. A profitat pe deplin de șansele care i-au apărut în cale și le-a fructificat prin calitățile sale de necontestat. De altfel, ceea ce este astăzi se datorează anilor de muncă, studiu și practică pe marile scene, fie că vorbim de cursurile de canto, pasiunea pentru arta plastică, de studiile la Facultatea de Teatru sau pur și simplu de numeroasele colaborări cu nume mari ale culturii românești precum Grigore Vieru sau Irina Loghin.

Debutul carierei muzicale s-a produs odată cu lansarea primului său album intitulat ”O viață” (1993). Odată cu această colecție muzicală, aproape în fiecare an, Paul Surugiu ne-a oferit cadouri muzicale spectaculoase. Interesant este că nu s-a limitat numai la un singur gen muzical, abordând cu succes atât muzică latino, pop-dance, etno, muzică populară cât și colinda, cel mai iubit gen muzical din perioada sărbătorilor de iarnă.

Un aport deosebit, în perioada de început a carierei, l-au avut și colaborările cu profesorul Marius Țeicu și Carmen Aldea Vlad în urma cărora va obține numeroase premii la concursuri și festivaluri de muzică. După 1999 a apărut și prima colaborare cu Alpha Sound, casa de discuri unde lansează albumul „Toată Lumea Dansează”, album care s-a bucurat la vremea respectivă de un real succes și l-a propulsat în topurile naționale. Tot la această casă de discuri scoate și 2 albume de colinde intitulate „Cu Fuego spre rai” (2000) în colaborare cu formația Night Losers și „Sfânta Seară de Crăciun” (2002) în urma căruia va primi premiul pentru „ Cel mai bun album de colinde al anului”.

Fuego – Colinde & Muzică de Sărbători


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 21 melodii și colinde de Crăciun (durata: 1 oră, 15 minute):

1. Nicăieri nu-i ca acasă
2. Colinde, colinde
3. Colind pentru părinți
4. Sfinte sărbători
5. Pe noapte în ger nebun
6. Împodobește mamă bradul
7. Colo sus pe lângă lună
8. Sus la poarta raiului
9. O ce veste minunată
10. Sara Crăciunului nost`
11. Sus boieri, nu mai dormiți
12. Moș Crăciun cu plete dalbe
13. Din cer senin
14. Bună seara, om bogat!
15. Afară ninge liniștit
16. Vino Moșule Crăciun
17. Aduc vâscul de noroc
18. Colindam Doamne
19. Noi în seara de Crăciun
20. Bună seara, gazdă mare!
21. Copil iubit

Fuego – Muzică Populară


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 15 melodii (durata: 44 minute):

 1. Marine la nunta ta
 2. Mândrulița mea, muiere
 3. Leana mea
 4. Măicuța vrea să mă-nsor
 5. La vecinu` peste drum… (Cu vecină stau pe-aproape)
 6. La tăți ni-i greu
 7. Haide, mândro!
 8. Omul bun cu suflet mare
 9. Pandelașul
 10. Țucă-mă, mândră Mărie!
 11. Cui nu-i place dragostea
 12. Cântec de leagăn
 13. Coborai din deal în vale
 14. Cei mai frumoși ani ai vieții
 15. De-aș trăi ca bradu-n munte

Fără iubirea și voința lui Dumnezeu am fi forme fără conținut.

Colinde Fuego – Colaj II


Lista de redare conține 11 colinde (durata: 50 de minute):

1. E vremea colindelor
2. Colo-n jos, în vremea ceea
3. Viflaime, Viflaime
4. Vals de Crăciun
5. Ninge la Ipotești
6. La mulți ani! (E noaptea de Crăciun)
7. Cerul ca o mamă
8. Mie dor de Tatăl meu Iisus
9. Mare iarnă o picatu`
10. Flori dalbe, flori de mar
11. Flori de mar cad la fereastră

De curând, în 2016, Paul și-a fructificat o mai veche pasiune pentru arta plastică printr-o expoziție de pictură intitulată sugestiv “Flori de rouă”, ce are ca punct central tema florală și conține lucrări realizate de artist.
Totodată, un an mai devreme, a lansat un proiect de suflet – “Art by Fuego – Artă pentru suflet” – pentru susținerea tinerelor talente și a marilor artiști aflați în nevoie. (2)

În ceea ce privește activitatea TV am putea menționa un proiect de suflet al artistului, “Familia Favorit”, o emisiune cu muzica de calitate pe care o moderează în fiecare duminică la postul Favorit TV. În cadrul acestei emisiuni, începând cu 2013, au fost realizată și gala “Artă pentru Eternitate” în care au fost și sunt decernate premii de excelență pentru merite deosebite sau pentru cariera unora dintre cei mai importanți artiști din România. (3)

Prin întreaga sa carieră Paul a reușit să îmbogățească peisajul autohton cu luminițe culturale, promovând muzica românească de calitate, cultura emoției, dragostei și sufletului iubitor de frumos. Omul Surugiu Paul Ciprian merită pe deplin aprecierile noastre și sperăm să ne cânte și încânte mulți ani de acum înainte …

Legături externe:

Etichete: colinzi Fuego, colinde de Craciun, muzica populara, varsta, melodii, Fuego colaj, Fuegocolinde, colindeFuego.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here