Domnica Trop

0
227

Domnica Trop (nascuta in Izverna la data de 22 iunie 1938) este cel mai mare rapsod al Mehedintului si interpretul cu una dintre cele mai bune voci ale folclorului muzical romanesc. A fost descoperita relativ tarziu de invatatorul Vasile Capastraru care in anul 1973 o prezinta celebrilor artisti Maria Ciobanu si Ion Dolanescu, invitati la un festival organizat de primarul localitatii Izverna din aceea perioada.

In cadrul unei mese festive oferite in cinstea distinsilor invitati, Domnica Trop a interpretat trei cantece mehedintene. Timbrul vocal inedit, specific zonei montane, i-a impresionat pe cei doi incat i-au propus sa vina la Bucuresti pentru inregistrari.Avea 35 de ani cand a plecat la Bucuresti impreuna cu fetita cea mare. La inceput a inregistrat cantece la Radio Bucuresti alaturi de Orchestra Radiodifuziunii, apoi inregistreaza primele sale discuri “Electrecord”. In timpul acestor inregistrari a cunoscut-o pe Marioara Murarescu care o invita sa participe la emisiunile realizate de Televiziunea Romana.

In urma acestei experiente, Domnica Trop a ajuns sa fie cunoscuta in intreaga tara fiind invitata la numeroase festivaluri si concursuri. Repertoriu specific zonei de munte si vocea rar intalnita au ajutat-o pe Domnica Trop sa obtina numeroase premii printre care: Locul I pe tara la Festivalul „Cantarea Romaniei” in 1979, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tanase”, Trofeul Festivalului „Cantec Nou in Mehedinti” si multe alte premii si diplome printre care si Premiul National “Ethnos” obtinut in 1999.

Cantece ca: “S’ara, cand rasare luna”, “Nu vine neica, nu vine”, “Sarpe, sarpe din Dudau”, “S-o legat, neica, legat” au ramas in memoria iubitorilor folclorului autentic romanesc si au influentat o serie interpreti din noua generatie. O parte din catecele Domnicai Trop au fost preluate si sunt cantate si astazi de interpreti celebri de muzica populara precum: Angelica StoicanNiculina Stoican si nu in cele din urma Petrica Mitu Stoian, nepotul interpretei.

Inaugurarea Casei Memoriale “Domnica Trop” – la Curtisoara

Fragment din filmul realizat de publicistul gorjean Dorin Brozba.
Domnica Trop

Muzica Populara Mehedinteana

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni

Lista de redare contine 20 de videoclipuri (durata: 1 ora, 4 minute):

 1. Nu vine neica, nu vine (alaturi de fetele din fostul Grup Izverna)
 2. S’ara, cand rasare luna (Foaie verde ca aluna)
 3. Eu pe deal, neica pe vale
 4. Cine n-a iubit, nu crede
 5. Marie, Marie
 6. Sarpe, sarpe de dudau
 7. Mandra mea, sprancene multe
 8. S-o legat, neica, legat
 9. Nu te mai pot iubi lele
 10. Murgule, coama rotata
 11. Ursitoare, ursitoare
 12. Foaie verde bob naut
 13. Fir-al naibului de deal
 14. Si-am zis verde, maracine
 15. Frunza verde firul ierbii
 16. Domnica Trop & Elena Firan – Hai mandruta la dumbrava (fragment)
 17. Zorile (bocet de priveghi)
 18. Si-am zis verde, foi marunte
 19. Da-mi Doamne zile mai multe
 20. De ce maica m-ai facut

Legaturi externe: Pagini cu Domnica Trop – http://www.domnicatrop.ro

Etichete: Domnica Trop biografie & colaj, DomnicaTrop, Muzica mehedinteana
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here