Corul Național de Cameră “Madrigal“

0
44

Corul Național de Cameră “Madrigal”, înființat în anul 1963 în cadrul Conservatorului “Ciprian Porumbescu”, este unul dintre cele mai prestigioase ansambluri corale din România. Părintele acestui “fenomen” a fost regretatul dirijor Marin Constantin, fost profesor în cadrul conservatorului, alături de care și-au adus aportul de-a lungul timpului studenții, absolvenții și iubitorii muzicii corale.

Scopul cu care a pornit formarea acestui cor era descoperirea marilor comori ale muzicii bizantine, muzicii vechi românești, colindelor, cântecelor folclorice și muzicii contemporane românești. Ideea principală pornea de la promovarea capodoperelor ce aparțineau școlilor Renașterii Europene, interpretându-le în limbile lor originale.Corul a debutat în 1963 la Brașov în cadrul Festivalului Muzicii de Cameră, pentru că prima apariție de importanță internațională să se producă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din București în anul 1964.

În primii ani acest grup, format din oameni minunați și dornici de performanță, se baza numai pe voluntariat, pentru că mai târziu, în anul 1968, Ministerul de Educație și Învățământ să stimuleze activitatea corului prin salarizarea componenților grupului.

Datorită legăturilor istorice și numeroaselor colaborări pe care le-au avut alături de Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (actuala Universitate de Muzică din București), în special prin prezența dirijorului Marin Constantin și a prezenței studențești în cor, Madrigalii au fost și au rămas extrem de implicați în activitatea didactică, realizând concerte-lecție, întâlniri cu elevii și studenții dar și simpozioane și concerte prilejuite cu ocazia anumitor aniversări. Corul a reprezentat, pentru profesorii-dirijori din cadrul Universității de Muzică dar și pentru studenți, un real laborator de creație, unde a  înflorit triada: compozitor-dirijor-studenți.

În cei peste 50 de ani corul a participat la peste 3500 de concerte și festivaluri de prestigiu din întreaga lume, devenind pe plan mondial una dintre cele mai apreciate formații corale românești. Au participat din anul 1964 la toate edițiile Festivalului „George Enescu”, la festivalurile importante din România care s-au organizat la Timișoara, Arad, Cluj, Iași, Ploiești și la nenumărate festivaluri de prestigiu internațional organizate în Praga, Veneţia, Barcelona, Bologna, Berlin, Bordeaux, Haga, Istanbul și multe alte țări.

Munca și pregătirea pe care au depus-o madrigalii pentru a ajunge pe culmile muzicii au fost răsplătite cu diverse premii de importanță internațională. Unul dintre cele mai importante distincții a reprezentat-o declararea lor în 1992 ca „Bun al patrimoniului cultural” – Universal – UNESCO, dirijorul Marin Constantinescu primind titlul de „AMBASSADEUR DE BONNE VOLONTE DE L’ UNESCO”.

Madrigal – Colinde de Crăciun și cântece sacre


Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.
Lista de redare conține 23 de videoclipuri (durata:1:09:13):

  1. Moș Crăciun cu plete dalbe & Bună dimineața la Moș Ajun
  2. O ce veste minunată! & Plecarea magilor
  3. Trei păstori
  4. Petit Papa Noel
  5. Colind Argentinian
  6. Închinarea magilor
  7. Noua azi ne-a răsărit
  8. Vine Crăciunul pe seară
  9. Privegheați și vă rugați
  10. Coroana de trandafiri
  11. Stille Nacht, Heilige Nacht
  12. Jingle Bells
  13. Swing Low
  14. Sus la poarta raiului & Colindița
  15. Rugăciune către Constantin Brâncoveanu
  16. Legănelul lui Isus
  17. Păstorița
  18. Troparul nașterii
  19. Domn, domn să ‘nălțăm
  20. Praznic luminos
  21. Tatăl nostru
  22. Mărire-ntru cele nalte
  23. Astăzi s-a născut Hristos

Legături externe:

Etichete: Corul Madrigal colinde, colinde Madrigal, colindeMadrigal.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here