Achim Nica

4
347

Cucerind nemurirea prin vocea lui calda, sincera si profunda, prin modestie si dragoste pentru doinele si cantecele banatene de o rara frumusete, Achim Nica, supranumit de Ion Dolanescu “tatal doinei banatenilor”, este si va ramane pentru eternitate in galeria selecta a valorilor muzicii populare romanesti.

Achim a venit pe lume la data de 20 ianuarie 1930 in localitatea Obreja, o comuna situata in partea de nord a judetului Caras-Severin. Cariera muzicala a inceput-o la varsta de 30 de ani; relativ tarziu avand in vedere lansarea interpretilor in zilele noastre. A fost descoperit in timpul unui concert sustinut la Obreja de regretata Maria Tanase care dupa o scurta auditie ii propune acestuia sa mearga cu dansa la Bucuresti pentru inregistrari.Achim profita de aceasta oportunitate si la putin timp de la acest eveniment debuteaza in cadrul programului national de radio cu melodia care avea sa il faca celebru: “La Obreja intr-o Gradina”, un cantec creat si interpretat din suflet pentru localitatea pe care, spune Achim Nica, a dorit sa o faca cunoscuta in toata lumea:

La Obreja intr-o gradina/ O prins dorul radacina / Au, au, au… Ioane, Ioane/ Dupa tine doda moare/ Eu am vrut sa-l iau cu mine/ Da radacina il tine/ Au, au, au…doda, doda/ Ia mai stai cu noi da vorba….

Desi a avut ocazia sa ramana in continuare la Bucuresti, gasind sustinere la un banatean de-al lui care ii oferise cazare si sprijin material, familia si dragostea fata de locurile natale l-au determinat pe uica Achim sa se intoarca acasa. Si-a continuat cariera in Caransebes, oras situat la 9 km de Obreja, unde intre anii 1965 – 1975 este angajat la Orchestra profesionista „Doina Banatului”. Sub indrumarea atenta a dirijorului Nicolae Perescu reuseste sa se afirme in fata publicului din tara si Banatul Sarbesc in cadrul numeroaselor turnee pe care le-a sustinut de-a lungul acestor ani.

Intre 1962 – 1979 a imprimat opt discuri Electrecord cu cantece si doine banatene prin care, dupa cum marturiseste, a dorit sa sa le deschida tinerilor interpreti calea spre folclorul autentic banatean. Din 1975 si-a continuat activitatea in Ansamblul “Iedera” din Otelul Rosu unde va canta pana in anul 1987.

In ceea ce priveste viata familiala, Achim Nica spune mereu ca soarta i-a fost buna si darnica si pentru acest lucru este recunoscator. A avut parte de o familie frumoasa, iar sotia Catalina, atat timp cat a fost in viata, copii si mai tarziu nepotii i-au luminat zilele. S-a considerat si s-a comportat toata viata ca un om simplu si a avut mare respect fata de familie si de glia strabuna pe care nu a parasit-o decat atunci cand a trebuit sa mearga in tara ori strainatate la spectacole si festivaluri.

Achim Nica

Pentru activitatea si intreaga sa cariera a fost rasplatit cu numeroase premii si i-a fost acordat titlul de “Cetatean de Onoare” al Caransebesului in 1997 si titlul de „Cetatean de Onoare“ al Municipiului Bucuresti in 2001( nu multi stiu ca este singurul interpret banatean si printre putinii interpreti care se pot mandri cu acest titlul).

Uica Achim s-a stins din viata vineri, 23 noiembrie 2012, la Spitalul din Caransebes dupa ce medicii l-au diacnosticat cu cancer. Dumnezeu sa il odihneasca!

Achim Nica – Doine Banatene

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni

Lista de redare contine 13 videoclipuri (durata: 46 de minute):

 1. Saraca copilarie
 2. La Obreja intr-o gradina
 3. La livezile lui Ion
 4. Lasa-i pusca ruginita
 5. Patru boi leagana caru’
 6. Si-am plecat cu coasa noua
 7. Mor murgule de necaz
 8. Ce mi-a fost pe lume drag
 9. Murgulet cu coama rara
 10. Trandafirul rau tanjeste
 11. Neaua ninge, geru-i mare
 12. Eu doinesc codru rasuna
 13. Saraci cararile mele

Muzica Populara banateana cu Achim Nica

Lista de redare contine 4 videoclipuri (durata: 7 minute):

 1. Cat esti mandra de frumoasa
 2. Cand nu-i mandra langa mine
 3. Cand am fost june in sat
 4. Bate vante bate

Legaturi externe:
Achim Nica – Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti – Hotararea 339 din 29/11/2001

Etichete: Achim Nica biografie, AchimNica, muzica populara Achim Nica, Achim Nica a murit.
 

4 COMENTARII

 1. D-zeu sa-l odihneasca-n pace! A fost si va ramane cel mai mare doinitor. Dar asta e, toti vom merge din lume atunci cand suntem chemati. Condoleante familiei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here