Achim Nica

4
370

Cucerind nemurirea prin vocea lui caldă, sinceră și profundă, prin modestie și dragoste pentru doinele și cântecele bănățene de o rară frumusețe, Achim Nica, supranumit de Ion Dolănescu “tatăl doinei bănățenilor”, este și va rămâne pentru eternitate în galeria selectă a valorilor muzicii populare românești.

Achim a venit pe lume la data de 20 ianuarie 1930, în localitatea Obreja, o comună situată în partea de nord a județului Caraș-Severin. Cariera muzicală a început-o la vârsta de 30 de ani; relativ târziu având în vedere lansarea interpreților în zilele noastre. A fost descoperit în timpul unui concert susținut la Obreja de regretata Maria Tănase care după o scurtă audiție îi propune acestuia să meargă cu dânsa la București pentru înregistrări.
Achim profită de această oportunitate și la puțin timp de la acest eveniment debutează în cadrul programului național de radio cu melodia care avea să îl facă celebru: “La Obreja într-o Grădină”, un cântec creat și interpretat din suflet pentru localitatea pe care, spune Achim Nica, a dorit să o facă cunoscută în toată lumea:

La Obreja într-o grădină/ O prins dorul rădăcina / Au, au, au… Ioane, Ioane/ După tine doda moare/ Eu am vrut să-l iau cu mine/ Da rădăcină îl ține/ Au, au, au…dodă, dodă/ Ia mai stai cu noi dă vorba….

Deși a avut ocazia să rămână în continuare la București, găsind susținere la un bănățean de-al lui care îi oferise cazare și sprijin material, familia și dragostea față de locurile natale l-au determinat pe uică Achim să se întoarcă acasă. Și-a continuat cariera în Caransebeș, oraș situat la 9 km de Obreja, unde între anii 1965 – 1975 este angajat la Orchestra profesionistă „Doina Banatului”. Sub îndrumarea atentă a dirijorului Nicolae Perescu reușește să se afirme în fața publicului din țară și în Banatul Sârbesc în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a susținut de-a lungul acestor ani.

Între 1962 – 1979 a imprimat opt discuri Electrecord cu cântece și doine bănățene prin care, după cum mărturisește, a dorit să să le deschidă tinerilor interpreți calea spre folclorul autentic bănățean. Din 1975 și-a continuat activitatea în Ansamblul “Iedera” din Oțelul Roșu unde va cânta până în anul 1987.

În ceea ce privește viața familială, Achim Nica spune mereu că soarta i-a fost bună și darnică și pentru acest lucru este recunoscător. A avut parte de o familie frumoasă, iar soția Cătălina, atât timp cât a fost în viață, copii și mai târziu nepoții i-au luminat zilele. S-a considerat și s-a comportat toată viața ca un om simplu și a avut mare respect față de familie și de glia străbună pe care nu a părăsit-o decât atunci când a trebuit să meargă în țară ori străinătate la spectacole și festivaluri.

Achim Nica

Pentru activitatea și întreaga sa carieră a fost răsplătit cu numeroase premii și i-a fost acordat titlul de “Cetățean de Onoare” al Caransebeșului în 1997 și titlul de „Cetățean de Onoare“ al Municipiului București în 2001 ( nu mulți știu că este singurul interpret bănățean și printre puținii interpreți care se pot mândri cu acest titlul).

Uică Achim s-a stins din viața vineri, 23 noiembrie 2012, la Spitalul din Caransebeș după ce medicii l-au diagnosticat cu cancer. Dumnezeu să îl odihnească!

Achim Nica – Doine Bănățene

Dacă întâmpinați probleme în utilizarea acestui playlist (listă de redare) citiți următoarele instrucțiuni.

Lista de redare conține 13 videoclipuri (durata: 46 de minute):

 1. Săracă copilărie
 2. La Obreja într-o grădină
 3. La livezile lui Ion
 4. Lasă-i pușcă ruginită
 5. Patru boi leagănă caru’
 6. Și-am plecat cu coasa nouă
 7. Mor murgule de necaz
 8. Ce mi-a fost pe lume drag
 9. Murguleț cu coama rară
 10. Trandafirul rău tânjește
 11. Neaua ninge, geru-i mare
 12. Eu doinesc codru răsună
 13. Săraci cărările mele

Muzică Populară bănățeana cu Achim Nica

Lista de redare conține 4 videoclipuri (durata: 7 minute):

  1. Cât ești mândră de frumoasă
  2. Când nu-i mândră lângă mine
  3. Când am fost june în sat
  4. Bate vânte bate

Legături externe:
Achim Nica – Cetățean de onoare al Municipiului București – Hotărârea 339 din 29/11/2001

Etichete: Achim Nica biografie, AchimNica, muzica populara Achim Nica, Achim Nica a murit.
 

4 COMENTARII

 1. D-zeu sa-l odihneasca-n pace! A fost si va ramane cel mai mare doinitor. Dar asta e, toti vom merge din lume atunci cand suntem chemati. Condoleante familiei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here