Petrica Matu Stoian s-a nascut la data de 18 septembrie 1960 in Isverna, celebra localitate situata in partea de nord a judetului Mehedinti. Crescut in spiritul traditiilor si obiceiurilor locale, Petrica Matu, nepotul celui mai mare rapsod al Mehedintului – Domnica Trop – a conservat si promovat de-a lungul carierei sale valorile culturale si muzica folclorica autentica din zona Mehedintului.

Debutul in lumea muzicii avea sa vina in anul 1991 la celebra emisiune Tezaur Folcloric in urma descopreriri sale de catre celebra Marioara Murarescu:

„Intr-o astfel de lume dominata de atatea valori inzestrate de Dumnezeu cu glas, dar si cu aleasa frumusete sufleteasca, a aparut din fericire pentru noi si Petrica Matu Stoian. I-a cucerit cu glasul sau pe toti care-l ascultau, inca de la aparitia sa“ – Marioara Murarescu.

Dupa debutul de la TVR, Petrica participa la numeroase spectacole si festivaluri de folclor unde obtine pe langa prestigiu muzical si numeroase premii: in anul 1993 – Premiul I la Festivalul “Maria Lataretu” organizat la Targu Jiu; Premiul I la Festivalul “Cantecele romanilor de pretutindeni” organizat la Drobeta Turnu Severin, premii de popularitate la concursurile si festivalurile organizate la Alexandria, Buzau, Bacau, pentru ca in editiile din 1994 si 1995 sa ocupe primul loc in “Topul tinerilor interpreti” realizat de Societatea Romana de Radiodifuziune.

Petrica Matu Stoian are un repertoriu deosebit de bogat, compus din peste 400 de cantece populare: cantece de veselie, dragoste si dor, traditii de nunta („Insora-l, nu-l mai lasa“ si „Joaca hora pe campie“), ritualuri de imormantare („Hora de pomana“ si „Pamante, face-te-ai tina“) si nu in ultimul rand doinele care ii sunt cele mai dragi. Discografia sa este semnificativa: 19 cd-uri solo si numeroase albume alaturi nume cunoscute ale muzicii populare ca Niculina Stoican, fica celebrei interprete Angelica Stoican, si de Enceanu in urma carora lanseaza in 2007 unul dintre cele mai apreciate albume de muzica populara: “Din Izverna-n Visina”. Cel mai nou album al interpretului este “Omul Frumos cu Mustata”.

Discografie:
“Plecai pe-o poteca mica”, “Cine-a fost mai vinovat”, “Dulce ti-e gurita” – Petrica Mitu Stoian & Gianina Nicoval Dragu; “Si mosu’ o fost baiat”; “Mandra mea floare de munte”; “Lina, Lina, Niculina” , “Mandrulita de la Gorj” – Petrica Matu Stoian si Niculina Stoican; “Hai sa bem un paharel”; “De la luna pan’ la soare”; “Bea, omule, si petrece”; “Facui focul sub cazan”; “Cum e astazi, n-o fost ieri” *Pentru aceste albume Petrica Matu Stoian a lucrat cu dirijorii Marin Ghiocel si Aurel Blondea.
“M-as duce unde mi-e dor” – realizat cu Orchestra „Mugurelul“ de la Chisinau, condusa de maestrul I. Dascalu; “M-as duce unde mi-e dor”; Omul Frumos cu Mustata – Cel mai nou album al lui Petrica Mitu Stoian (2011); “Din Izverna-n Visina” – Constantin Enceanu si Petrica Matu Stoian; “De pastram ce-am castigat”- (Data de lansare: 6 Mai 2006); “Mi-o lasat mosul canuta” – (Data de lansare: 18 Iunie 2005)

Petrica Matu Stoian

- Petrică Mâţu Stoian –
“Cantecele nu reprezinta o proiectie a trairilor mele, ci o cautare darza spre descifrarea chinuitoarelor dileme din inima semenilor mei, doina ramanand pentru mine singura experienta nemijlocita a exprimarii de sine”


Interviu cu Petrica Matu Stoian – Blogatu Show

I. Cantece de Joc si Voie Buna

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni

Lista de redare contine 16 videoclipuri (durata: 41 de minute):

 1. Cum e astazi, n-o fost ieri
 2. Omul frumos cu mustata
 3. Ma dusei pe la Petrica
 4. Mi-o lasat mosul canuta
 5. Vino mandra langa mine
 6. Drag mi-e sa ma duc la munte
 7. Dantul de la Mehedinti
 8. Hai hai mandrele
 9. Plecai cu roua pe picioare
 10. Hai noroc, noroc
 11. Am plecat la drum martea
 12. Esti mandruta micucica
 13. Uite cum trecura anii
 14. Ce credeau mandrele mele
 15. Ma culcai la cap de punte
 16. Dantu’ lu’ Gherghina

II. Cantece de Dragoste, Dor si Jale

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 10 videoclipuri (durata: 34 de minute):

 1. Cand eram tanar odata
 2. Ma gandesc, doamne, demult (doina care l-a consacrat)
 3. Buna seara om sarac
 4. Am o inimioara rea
 5. Dragoste, n-ai mai venit
 6. Vino mandra, te astept
 7. Hora de pomana
 8. Emil Badea si Petrica Matu – statui cu taica la sfat
 9. Uite mandra-i primavara
 10. Firicel de iarba verde

III. Muzica Populara Live

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 4 videoclipuri:

 1. Vino mandra langa mine
 2. Coace Doamne prunele
 3. Cine n-are ibovnica
 4. Vino mandra mea

Dupa o viata intreaga dedicata muzicii populare romanesti, artistul Petrica Matu Stoian a ramas pana in zilele noastre unul dintre cei mai doriti artisti pentru nunti, petreceri sau spectacole, un minunat interpret al cantecelor din zona Mehedinti care ne incanta inimile la fiecare aparitie.

S-ar putea sa va placa: Sanda Argint, Anica Gantu Taloi, Steliana Sima, Domnica Trop

Daca doriti sa transmiteti un mesaj domnului Petrica Mitu puteti accesa site-ul personal (http://pmstoian.ro).

Promovati aceasta pagina adaugand urmatorul cod html in site-ul/ blogul dvs:

Etichete: Petrica Matu Stoian biografie, Petrica Stoian Matu, Petrica Mitu Stoian colaj, muzica populara Petrica Mitu Stoian, PetricaMituStoian, PetricaMatuStoian.

S-ar putea să vă placă:

Olguta Berbec

Sanda Argint

Fii primul care adauga un comentariu :)

Lasă un Comentariu