Mariana Anghel a dobandit prin talent, munca si un extraordinar devotament fata de public un binemeritat loc in galeria selecta a interpretilor romani. Mariana este o artista care a adus valoare folclorului atat prin repertoriul propriu cat si prin sprijinirea tinerelor generati de interpreti.

Nascuta intr-o familie modesta din Calanul Mic, in luna mai a anului 1966, Mariana Anghel avea sa devina unul dintre marile talente pe care le-a dat folclorul hunedorean. Doua momente au fost decisive in cladirea drumului pe care avea sa-l urmeze artista in folclorul romanesc. Primul a fost participarea la concursul organizat de Ansamblul Folcloric la Casa de Cultura din Calan. In urma acestui concurs, prin care se dorea descoperirea de noi talente, Mariana a fost cooptata in ansamblu alaturi de care participa la primele sale turnee si spectacole. Acest mic impuls o determina sa se implice in munca de cercetare si culegere de cantece populare, in special a cantecelor interpretate de batranii satului natal. Incepand cu varsta de 15 ani initiaza colaborari cu ansamblurile “Getuza” si “Silvana” din Deva pentru ca un an mai tarziu sa castige un festival folcloric organizat in Mehedinti.

Usor, usor aceste experiente au ajutat-o pe artista sa isi implineasca visul de a debuta in marea lume a muzicii populare romanesti, moment marcat de participarea la celebra emisiune “Tezaur folcloric” realizata de doamna Marioara Murarescu. Artista isi continua numeroase aparitii la radio si tv dintre care o importanta aparte asupra carierei sale aveau sa fie primele sale aparitii televizate, inregistrarile pentru revelionul 82’-83’ alaturi de nume consacrate ale muzicii populare precum Mariana Draghicescu, Elena Roizen, Angela Buciu ori Sofia Vicoveanca.

Datorita muncii sale de culegere, cercetare si aducere in prim plan a cantecelor si valorilor hunedorene, Mariana Anghel a fost raspralita de-a lungul carierei prin numeroase premii si distinctii atat pe plan local cat si national. In 1983 castiga concursul “Floarea din Gradina” pentru ca in 1996 sa se numere printre putinii artisti care au obtinut Premiul Fundatiei Etnos pentru culegerea si interpretarea cantecului popular din Valea Streiului. Mariana a aparut in dictionarul “Personalitatilor Hunedorene” si in Dictionarul Personalitatilor din Romania pentru ca in 2007 sa fie rasplatita de Televiziunea Nationala cu Premiul de Excelenta acordat la implinirea a 25 de ani de activitate. O alta distinctie i-a fost oferita de Prefericitului Irineu pentru activitatea depusa de artista in comunitatile romanesti din SUA.

Implinirile datorate carierei muzicale nu au fost succedate si de cele familiale. Relatia cu fostul sot a durat 15 ani (sase ani casnicia, doi ani divortul iar partajul sapte ani). In pofida acestui mariaj nefericit, Dumnezeu i-a oferit o fetita, Adriana, un copil deosebit si un sprijin pentru Mariana dupa momentele dificile ale partajului. Asemeni mamei sale, Adriana a imbratisat cariera muzicala dorind sa-i duca mai departe munca depusa de artista de-a lungul anilor.

Mariana Anghel a fost si va ramane atat pentru regiunea pe care o reprezinta cat si pentru intregul folclorul romanesc un bun inegalabil ce trebuie pretuit de toti iubitorilor de muzica traditionala romaneasca.

Mariana Anghel

-Mariana Anghel –
“Nimic nu te alina mai mult decat rugaciunea si cantecul”

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 10 videoclipuri (durata: 32 de minute):

  1. As juca dar nu stiu bine
  2. Bade ciresii-s in floare
  3. Se tine lelea faloasa
  4. Iute trec zilele mele
  5. Asta-i lina noastra draga
  6. Nanasa, barbatu tau
  7. Pe cararea de la poarta
  8. Necajita`s pe pamant (doina)
  9. Doua surori noi suntem
  10. Badita, tu si doru

S-ar putea sa va placa: Nicolae Furdui.

Legaturi externe: Mariana Anghel: “Nimic nu te alina mai mult decat rugaciunea si cantecul”

Promovati aceasta pagina adaugand urmatorul cod html in site-ul/ blogul dvs:

Etichete: Bade ciresi-s in floare, Mariana Anghel biografie, muzica populara hunedoreana, pricesne.

S-ar putea să vă placă:

cristian pomohaci

nineta popa

Fii primul care adauga un comentariu :)

Lasă un Comentariu