Ion Paladi este unul dintre cei mai in voga interpreti de muzica populara din Romania Mare (Romania si Basarabia). Vocatia a descoperit-o inca din copilarie cand face cu hotarare primi pasi spre o cariera muzicala. Studiaza la Colegiul Republican de Muzica "Stefan Neaga" iar intre anii 2004-2008 la Academia de Muzica din Chisinau.

In anul 2007 lanseaza in colaborare cu “Lautarii din Chisinau” primul sau album de muzica populara, intitulat sugestiv “Bine-i sade mesei mele”. Succesul acestui album ii aduce numeroase aparitii la tv si radio pentru ca doi ani mai tarziu sa sustina primul sau concert solo in sala Palatului National “Nicolae Sulac” din Chisinau. Tot in 2009, pe data de 26 martie, este decorat pentru merite deosebite cu titlul onorific "Artist emerit" de catre presedintele Republicii. Anul urmator isi continua periplul in Europa sustinand numeroase concerte pentru ca in 2011 sa lanseze videoclipurile melodiilor “Foaie verde si-un chiperi” si “Maicuta-i cantec si iubire”.

Ascensiunea sa muzicala nu s-a rezumat la aceste performante ci a continuat prin imbogatirea discografiei sale cu melodii deosebite, care sa atinga sufletul oamenilor. Astfel, Ion Paladi aduce in casele romanilor de pretutindeni o noua capodopera muzicala. In data de 1 decembrie 2012 este lansat, intr-o zi cu o semnificatie aparte pentru toti romanii (Ziua Nationala a Romaniei), videoclipul “Dorul Basarabiei”. Odata cu 1 decembrie Ion Paladi devine unul dintre mari artisti nationali. Aceasta piesa readuce in prim plan dorul romanilor pentru Basarabia si totodata marea durere a noastra, a romanilor de pretutindeni: rapirea de catre URSS, in tragica zi de 28 iunie 1940, a Basarabiei si Bucovinei de Nord, deportarile si suferintele romanilor din acea perioada si a urmasilor acestora. Timpul a trecut, iar noi, romanii, am ramas pe aceleasi meleaguri, cu aceleasi aspiratii si cu aceiasi rana in suflet – Basarabia – durere pe care o resimtim pana in zilele noastre.

Cum a putut aparea o asemenea capodopera muzicala?

Decisiva a fost munca artistului la care se adauga o importanta contributie financiara pentru realizarea videoclipului – 5000 de euro. Astfel, Dorul Basarabiei a devenit cel mai scump videoclip folcloric realizat vreodata. Dar, dupa cum marturisteste chiar interpretul, nu componenta financiara a contat cat dorinta sa de a realiza un clip deosebit care sa reflecte adevarul, asa cum a fost el trait de inaintasii nostri.

Pe langa intepretarea deosebita a melodiei mai trebuiesc mentionate si contributiile doamnei Mariana Honceru din Botosani care a scris textul piesei, domnului Razvan Mitoceanu din Suceava care a creat linia melodica si Oleg Butnaru, regizorul care a lucrat la realizarea videoclipului aproximativ jumatate de an.
Ion Paladi
“Multumesc acestui tanar energic pentru faptul ca ne canta durerea. S-o canti Ioane pana o sa facem dreptate!” – Mihai Ghimpu, fost presedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Ion Paladi - Dorul Basarabiei


Concertul "Dorul Basarabiei" - Ion Paladi & Orchestra "Lautarii din Chisinau"


Concertul s-a desfasurat la Chisinau in sala Palatului National "Nicolae Sulac".
Durata concertului:
Partea I - 1 ora si 12 minute;
Partea a II-a - 1 ora si 6 minute.

Muzica Populara - Ion Paladi

Daca intampinati probleme in utilizarea acestui playlist (lista de redare) cititi urmatoarele instructiuni
Lista de redare contine 14 melodii (durata: 42 de minute):
1. Foaie verde si-un chiperi
2. Bine-i sade mesei mele
3. Maicuta-i cintec si iubire
4. Tata-i stalpul si puterea
5. Mama mea icoana sfanta
6. La fantana lui Gheorghita
7. Ion si Adriana Ochisanu "Mandruta frumoasa"
8. Pe mine ma cheama Ion
9. Sa ne cante o vioara
10. Am sa cant cu drag la lume
11. Sarba asta-i cu noroc
12. Lautarii azi ma cheama
13. Cioban mama m-o facut


Legaturi externe:
Ion Paladi Oficial - Site-ul oficial al artistului.
Pagina Oficiala de Facebook

Promovati aceasta pagina adaugand urmatorul cod html in site-ul/ blogul dvs:


Etichete: Ion Paladi Dorul Basarabiei, IonPaladi.

Trimiteţi un comentariu

* Daca aveti informatii care pot ajuta la imbunatatirea acestei pagini puteti lasa un comentariu sau ne puteti trimite un mail folosind pagina de contact.
** Comentariile sunt moderate. Nu acceptam spamul, comentariile care nu au continut sau cele care nu contin un limbaj decent.

 
Top